Mainos

Lähi-idässä valmistaudutaan rauhaan

Israel ja palestiinalaiset valmistautuivat tänään ottamaan ensimmäiset askeleet kohti rauhaa. Palestiinalaisten äärijärjestöjen kerrottiin ilmoittavan pian yhteisestä tulitaukosopimuksesta, ja Israelin radio kertoi maan armeijan vetäytyvän osasta Gazan aluetta.

Israelin on tiedon mukaan myöhemmin määrä vetäytyä myös Länsirannan Betlehemistä. Alueet, joilta Israelin armeija vetäytyy, siirtyvät palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen valvontaan.

Palestiinalaisen Al Ayyam -sanomalehden mukaan Islamilainen jihad, Hamas ja Fatah aikovat ilmoittaa kolmen kuukauden tulitauosta huomenna aamupäivällä. Myös lähde Arabiliitossa arvioi, että tulitauko alkaa sunnuntaina tai viimeistään maanantaiaamuna, ja Islamilaisen jihadin edustaja sanoi, että Kairossa käytävien järjestöjen välisten neuvottelujen lopputuloksista kerrotaan sunnuntain aikana.

-On olemassa yhteinen asiakirja, joka heijastaa yhteistä kantaa, Hamasin johtajiin kuuluva Abdel Aziz Rantisi puolestaan sanoi.

Tulitauko ehdollinen

Tulitauon ehtona on tiettävästi se, että Israel lopettaa palestiinalaiskaupunkien saarron ja yritykset tappaa järjestöjen johtajia sekä vapauttaa palestiinalaisvankeja. Äärijärjestöt vaativat Yhdysvaltoja painostamaan Israelia lopettamaan operaatiot palestiinalaisalueilla. Lisäksi PFLP-äärijärjestö on torjunut tulitauon aloittamisen. Hamas ja Fatah kävivät tänään keskusteluja tilanteesta Egyptin johdon kanssa. Egypti on jo kuukausien ajan suostutellut palestiinalaisia äärijärjestöjä luopumaan väkivallasta Israelia vastaan.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice saapui myös lauantaina Lähi-itään. Hän tapasi illalla palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin Länsirannan Jerikossa.

Tapaamiseen osallistuivat palestiinalaislähteiden mukaan myös mm. palestiinalaishallinnon turvallisuuspäällikkö Mohammed Dahlan ja ulkoministeri Nabil Shaath. Sunnuntaina Ricen on määrä tavata Israelin pääministeri Ariel Sharon, ulkoministeri Silvan Shalom ja puolustusministeri Shaul Mofaz. Rice pyrkii vierailunsa aikana edistämään tiekarttana tunnetun kansainvälisen rauhansuunnitelman täytäntöönpanoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.