Mainos

Lähi-idän väkivalta jatkui rauhansuunnitelmasta huolimatta

Väkivalta Lähi-idässä jatkui edelleen tänään siitä huolimatta, että Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi - ainakin epävirallisesti - olevansa halukas keskustelemaan Lähi-idän uudesta rauhansuunnitelmasta.

Saudi-Arabian laatiman suunnitelman mukaan Israel vetäytyisi vuoden 1967 sotaa edeltäneille rajoille. Israel valloitti niin sanotussa kuuden päivän sodassa Länsirannan ja Gazan kaistan. Arabimaat lupautuisivat suunnitelman mukaan tunnustamaan Israelin, solmimaan sen kanssa täydet diplomaattisuhteet ja antamaan turvallisuustakeet. Myös kauppasuhteet normalisoitaisiin.

Uuden rauhansuunnitelman takana on Saudi-Arabian kruununprinssi Abdullah. Israelin radion mukaan Sharon on pyytänyt Yhdysvaltain hallitusta järjestämään yhteyden Abdullahiin.

Levottomuudet jatkuvat

Kaksi israelilaista sai surmansa ja kaksi haavoittui tänään ammuskelussa lähellä Betlehemiä Länsirannalla, kertoi Israelin radio.

Veriteossa haavoittui vakavasti raskaana oleva nainen, jonka tyttövauva kuitenkin syntyi myöhemmin vahingoittumattomana.

Israelin turvallisuuslähteiden mukaan palestiinalaiset pyssymiehet avasivat tulen israelilaisia siviilejä kuljettanutta autoa kohti. Auto oli matkalla juutalaisten siirtokuntien Nokdimin ja Tekoan välisellä tiellä lähellä Betlehemiä. Teosta ottivat vastuun Al Aksan marttyyrien prikaatit. Järjestön mukaan kyseessä oli kosto lokakuussa Betlehemissä tapahtuneesta Fatah-johtajan surmasta.

Jo aikaisemmin tänään kaksi palestiinalaista sai surmansa israelilaissotilaiden tulituksessa. Tässäkin tapauksessa tulituksen kohteena oli raskaana oleva nainen. Vaimoaan sairaalaan synnyttämään vienyt palestiinalaismies ammuttiin tiesululla lähellä Nablusia. Israelin mukaan auto oli yrittänyt väkisin tiesulun läpi. Tässäkin tapauksessa vauva syntyi vahingoittumattomana.

Palestiinalaistyttö sai surmansa tiesululla lähellä Tulkarmia, kun hän hyökkäsi veistä heilutellen kohti israelilaissotilaita. Palestiinalaislähteiden mukaan tyttö oli marttyyri, joka halusi tehdä itsemurhaiskun.

Tänä iltana kaksi palestiinalaista miestä avasi tulen bussipysäkillä Jerusalemin lähellä ja haavoitti ainakin kymmentä ihmistä, kertoivat sairaankuljettajat. Ainakin viiden haavoittuneen tila on vakava. Poliisi ampui toisen palestiinalaismiehen.

Arafatin eristys tuomittiin

Israelin tankit vetäytyivät aikaisin tänään palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin päämajan ympäriltä. Tankit olivat piirittäneet Arafatin päämajaa joulukuusta asti.

Israel päätti eilen, että Arafat voi poistua päämajastaan, mutta ei Ramallahista. Israelin mukaan kyseessä oli hyväntahdon ele, koska palestiinalaishallinto oli pidättänyt kolme miestä epäiltyinä Israelin matkailuministerin murhasta.

Arabimaiden viranomaiset sekä tiedotusvälineet arvostelivat voimakkaasti Israelin päätöstä. Jordanian tiedotusministerin Mohammad Adwanin mukaan päätös osoittaa, "ettei Israelin turvallisuusneuvosto osoita todellista halua saada maa ulos kriisistä".

Egyptin ulkoministerin Ahmed Maherin mukaan taas päätös kertoo siitä, ettei Sharon ole valmis pitämään lupauksiaan. -Sharon lupasi, että jos matkailuministerin murhasta epäillyt pidätetään, saarto lopetetaan välittömästi. Tämä merkitsee tuon lupauksen pyörtämistä, Maher sanoi.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana arvosteli Israelin päätöstä. Solanan mukaan Arafatilla pitäisi olla rajoittamaton liikkumisvapaus.

Amerikkalaislähteiden mukaan myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on ahkeroinut viikonloppuna Lähi-idän rauhan parissa. Powell on uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan puhunut ainakin Sharonin, Abdullahin, Arafatin, Maherin ja YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa alueen tilanteesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.