Mainos

Lähi-idän rauhanhieronta vaikeutui jälleen

Tiedotustilaisuuden sijaan Lähi-idän kvartetti antoi kirjallisen lausuman, jossa omalta osaltaan vakuutti sitoutumistaan itsenäiseen ja Israelin kanssa rauhanomaisesti elävään Palestiinaan tähtäävään tiekartta-suunnitelmaan.

Lähi-idän rauhanhieronta näytti vaikeutuvan tänään, kun palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania uutistoimistotietojen mukaan tyrmäsi viime päivinä esitetyt ehdot. New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä kokoontuva Lähi-idän kvartetti peruutti tiedotustilaisuutensa ja jatkoi istuntoaan suljettujen ovien takana.

Kvartetissa on mukana EU:n puheenjohtajamaan edustajana ulkoministeri Erkki Tuomioja. EU:n lisäksi siinä ovat Venäjä, Yhdysvallat ja YK.

Kansainvälinen toimittajaryhmä odotti turhaan varsinkin Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin esiintymistä samalla lavalla Tuomiojan kanssa.

Tiedotustilaisuuden sijaan kvartetti antoi kirjallisen lausuman, jossa omalta osaltaan vakuutti sitoutumistaan itsenäiseen ja Israelin kanssa rauhanomaisesti elävään Palestiinaan tähtäävään tiekartta-suunnitelmaan.

Toiveita on lisännyt se, että palestiinalaisalueiden presidentti Mahmud Abbas on päässyt sopuun yhteisestä hallituksesta vaalit voittaneen Hamas-puolueen kanssa.

Tuomioja kertoi odottavansa, että Abbas omalta osaltaan sitoutuu ehtoihin, kun hän torstaina pitää puheen YK:n yleiskokouksessa. Abbas tapasi New Yorkissa myös Israelin ulkoministerin.

New Yorkissa käsitellyt ehdot liittyvät vankien vapauttamiseen ja väkivallan kitkemiseen palestiinalaisalueilla. Tiekartta edellyttäisi myös sitä, että Hamasin johtama hallitus tunnustaa Israelin valtion ja noudattaa aiempia rauhansopimuksia.

Chirac toivoo huippukokousta

Pääministeri Hanian puheet kuitenkin herättävät uusia epäilyksiä.

- Olemme koko ajan tukeneet Abbasia. Tilanne, jossa ei ole toimivaa hallitusta, on johtanut vaikeuksiin palestiinalaisalueilla, Tuomioja sanoi tavatessaan neuvottelujen lomassa toimittajia.

-Painotamme keskusteluissa uutta mahdollisuutta, Tuomioja valoi uskoa. Sitä teki myös pääsihteeri Kofi Annan puhuessaan viimeistä kertaa YK:n yleiskokouksessa. 68-vuotiaan Annanin toimikausi loppuu vuodenvaihteessa.

- Lähi-idällä on suurempi symbolinen ja tunteenomainen vaikutus kuin millään muulla konfliktilla maailmassa. Tunteet kuohuvat kaikkialla niin kauan kuin palestiinalaiset elävät miehityksen alaisina, kärsivät päivittäisistä turhaumista ja nöyryytyksistä ja niin kauan kuin israelilaisia kuolee räjähdyksissä linja-autoissa ja tanssisaleissa, Annan sanoi.

Ranskan presidentti Jacques Chirac esitti, että kvartetti kutsuisi koolle uuden kansainvälisen Lähi-idän huippukokouksen. Siinä käsiteltäisiin talousapua palestiinalaisille.

- EU:lla ei ole enempää rahaa, mutta muutamat valtiot ovat ilmaisseet olevansa valmiita toimittamaan ylimääräistä rahoitusta, Tuomioja sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.