Mainos

Lähi-idän neuvottelut jatkuvat

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on saapunut aamulla Sharm el-Sheikhin kokouspaikalle jatkamaan Lähi-idän kriisin ratkaisemiseen tähtääviä neuvotteluja. Palestiinalaislähteiden mukaan Clinton tapasi ensimmäiseksi Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin.

Eilen alkanut huippukokous keskeytettiin varhain tiistaina 16 tuntia jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen. Egyptiläisen diplomaatin mukaan osapuolet ovat edistyneet joissakin kysymyksissä, mutta suurin kompastuskivi on edelleen palestiinalaisten vaatimus järjestää väkivaltaisuuksista kansainvälinen tutkimus.

Israel pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan se hyväksyy vain Yhdysvaltain johtaman tutkimuksen. Lähi-idän huippukokous pyrkii lopettamaan Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet, joissa kolmen viime viikon aikana on saanut surmansa jo yli sata ihmistä.


Presidentti Bill Clinton perui puolilleöin kaavaillun lähtönsä myöhään illalla viime hetken keskustelujen takia.

Presidentti Clintonin on poistuttava kokouspaikalta viimeistään puoliltapäivin, mikäli hän haluaa ennättää muistotilaisuuteen Virginiaan. Tilaisuus järjestetään viime viikolla Jemenissä hävittäjäaluksen räjähdyksessä kuolleiden 17 merimiehen muistoksi. Myöskään Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ei aio poistua neuvottelupaikalta ennen kuin aamulla, jolloin hän lentää Saudi-Arabiaan.

Illallisella eloisaa

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottajan P. J. Crowleyn mukaan seitsemän huippukokousedustajaa, mukaan lukien pääministeri Barak ja presidentti Arafat, kokoontuivat myöhään eilen illalliselle. Hän kuvasi pöydän ääressä käytyä keskustelua vilkkaaksi, muttei halunnut tarkemmin yksilöidä puheenaiheita.

Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi järjestetyssä huippukokouksessa ei ole vielä edistytty huolimatta pitkiksi venyneistä neuvotteluista ja lukuisten kansainvälisten sovittelijoiden läsnäolosta. Jo lähes kolme viikkoa kestäneissä väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa yli sata ihmistä, suurin osa heistä palestiinalaisia.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.