Mainos

Lähi-idän neuvotteluissa lähentymistä turvallisuusasioissa

Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross kertoi tiistaina aikovansa jatkaa vielä neuvotteluja palestiinalaisten ja israelilaisten välisen turvallisuusyhteistyön parantamiseksi. Ross puhui keskusteltuaan Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa kolmatta kertaa muutaman päivän sisällä.

Ross arvioi, että hän lähtee Israelista mahdollisesti keskiviikkona. Erityislähettilään oli määrä tavata vielä tiistai-iltana palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat.

Rossin mukaan turvallisuutta koskevissa neuvotteluissa oli edistytty mutta ei vielä tarpeeksi.
-Meillä on alku, meillä on askel oikeaan suuntaan, mutta meidän on saatava vielä tuloksia, Ross sanoi.
Hän korosti myös, että hänen matkansa liittyy nimenomaan turvallisuuskysymyksiin ja monet muut ongelmat jäävät vielä vaille ratkaisua.

Israelilaisten ja palestiinalaisten johtavien turvallisuusasiantuntijoiden kerrottiin lähestyneen viieme yön neuvotteluissa toistensa näkökantoja. Poliitikot sen sijaan puhuvat yhä toistensa ohi, Ross sanoi aiemmin tiistaina.
-Tehtäväni on yrittää saada palestiinalaiset ja israelilaiset jatkamaan yhteistä taistelua terrorismia vastaan. Kun turvallisuuskysymykset on ratkaistu, on mahdollista jatkaa rauhanneuvotteluja, Ross sanoi tavattuaan Israelin ulkoministerin David Levyn.

Ross arvosteli Israelia

Erityislähettiläs Ross arvosteli tiistain vastaisena yönä rangaistustoimia, joihin Israel ryhtyi Jerusalemissa vajaat kaksi viikkoa sitten sattuneen pommi-iskun jälkeen. Rossin mukaan "rangaistukset, jotka eivät liity turvallisuuden parantamiseen, ovat tarpeettomia ja kiristävät israelilaisten ja palestiinalaisten välejä entisestään".

Rossin kovista sanoista huolimatta kymmenettuhannet palestiinalaiset odottivat tiistaina yhä lupaa palata Israelin puolella sijaitseville työpaikoille. Sen sijaan hedelmien ja vihannesten tuonti palestiinalaisalueilta Israeliin sallittiin tiistaiaamusta lähtien. Jordanin ulkoministeri Fayez al-Tarawnah kertoi tiistaina, että Jordania aikoo kehottaa Israelia helpottamaan palestiinalaisten vastaisia toimia. Israelin ja palestiinalaisten tulisi myös Jordanian kannan mukaan aloittaa rauhanneuvottelut uudelleen. Kuningas Husseinin odotetaan tapaavan keskiviikkona pääministeri Netanyahun.
(STT-Reuter-DPA-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.