Lähi-idän konflikti vaikeuttaa Nokian toimia Libanonissa

Matkapuhelinyhtiö Motorola ilmoitti aiemmin tänään, että se pitää Lähi-idän väkivaltaisuuksia riskinä liiketoiminnalleen alueella.

Lähi-idän väkivaltaisuudet hankaloittavat matkapuhelinyhtiö Nokian liiketoimintaa Libanonissa. Suomalaisiin metsäyhtiöihin väkivaltaisuudet eivät sen sijaan ole vaikuttaneet.

Nokian matkapuhelinten toimitukset Libanoniin takkuavat pahoin, ja yhtiön työntekijät ovat poistuneet maasta. Israelissa ja muissa Libanonin läheisissä maissa liiketoiminta jatkuu normaalisti.

- Nokialla on Lähi-idässä toimistoja ja myyntikonttoreita. Tuotantoa tai tuotekehitystä Nokialla ei näissä maissa ole, sanoo viestintäpäällikkö Riitta Mård.

Matkapuhelinyhtiö Motorola ilmoitti aiemmin tänään, että se pitää Lähi-idän väkivaltaisuuksia riskinä liiketoiminnalleen alueella. Motorolan lausunto on vahvimpia varoituksia, mitä suuryhtiöt ovat toistaiseksi antaneet Israelin ja Hizbollah-sissien yli kolme viikkoa jatkuneiden hyökkäysten vuoksi.

Metsäyhtiö Stora Ensosta kerrottiin, että yhtiön liiketoiminta Libanonissa on kaikkiaan pientä. Viestintäjohtaja Kari Vainion mukaan väkivaltaisuuksien vaikutukset ovat vielä rajallisia, koska konflikti on kestänyt vasta vähän aikaa.

- Vielä on mahdotonta arvioida, mitkä vaikutukset ovat, mutta pidempään jatkuessa kriisi voi aiheuttaa epävarmuutta yleisemmin metsäteollisuuden toimintaympäristöön, Vainio sanoo.

Metsäyhtiö UPM:stä puolestaan sanotaan, että yhtiöllä on jonkin verran toimintaa levottomuuksien vaivaamilla alueilla, mutta sillä ei ole huomattavaa merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Markkinat takkuavat

Suomalaisyritysten kauppa Libanonissa ja sen lähiympäristössä ei kaikkiaan ole suurta, mutta alueella toimii useiden eri alojen yrityksiä.

- Libanon on nyt täydellisessä saarrossa, eikä sinne voi toimittaa mitään. On todennäköistä, että yritykset odottavat muutaman päivän, mihin suuntaan ratkaisu alueella on kehittymässä, kuvailee erityisasiantuntija Kari Norkonmaa Teknologiateollisuudesta.

Suomalaisia kauppavaltuuskuntia on käynyt Syyriassa ja Libanonissa vierailulla muutaman kerran.

- Tapahtunut on vahinko, sillä Libanon oli juuri pääsemässä taloudellisesti jaloilleen. Syyria, joka yrittää yksityistää talouttaan, olisi potentiaalisesti mielenkiintoinen tulevaisuudessa, Norkonmaa sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat