Mainos

Lähi-idän konflikti jakaa mielipiteitä

Lähi-idän tilanne jakaa myös suomenjuutalaisten rivejä. Kansanedustaja Ben Zyskowicz näkee Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa vielä sijaa neuvotteluille. Suomen juutalaisyhteisön johtaja Gideon Bolotowski puolestaan kannattaa sotatoimien jatkamista, kunnes palestiinalaisvastarinta on nujerrettu. Kumpikaan ei varauksettomasti kannata Israelin pääministerin Ariel Sharonin harjoittamaa politiikkaa.

Gideon Bolotowski johtaa reilun tuhannen jäsenen juutalaisyhteisöä Helsingissä. Seurakunnassa keskustellaan tiiviisti Lähi-idän tapahtumista. Monilla on alueella lähisukulaisia.

- Meillä Suomessa ei ole oikein käsitystä siitä, kuinka pienestä alueesta on kysymys. Koko Israel ja Länsiranta yhdessä ovat yhdessä noin Uudenmaan läänin kokoiset, Bolotowski sanoo.

Samasta maasta taistelevien kansojen iskut käyvät yhä verisemmiksi. Bolotowskin mielestä ilman sotaisia iskuja ei pattitilanteesta päästä eteenpäin.

- Ne ovat minusta oikeutettuja ja sitä paitsi ne ovat mielestäni täysin riittämättömiä. Lähi-idässä ei ole koskaan päästy tekemään poliittista ratkaisua ennen kuin Israel on ensin voittanut sotilaallisesti, koska jos Israel häviää, niin silloinhan se koko valtakunta tuhoutuu.

Kansanedustaja Ben Zyskowitcz (kok.) näkee konfliktin ratkaisun löytyvän vain neuvottelujen kautta.

- Henkilökohtaisesti en usko sotilaalliseen ratkaisuun. Israelia ei voi ajaa pois palestiinalaisalueilta, eikä Israel taas pysty sotilaallisen voimansa avulla estämään terroritekoja ja hyökkäyksiä Israelia ja israelilaisia vastaan, Zyskowitch linjaa.

Zyskowitcz myös kritisoi Israelin pääministeri Ariel Sharonin politiikkaa. Hänen mielestään täydellistä väkivallattomuutta palestiinalaisten puolelta ei voida vaatia ehtona neuvotteluille. Zyskowiczin näkemyksen mukaan palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat on avainhahmo konfliktin ratkaisussa.
Kansainvälisesti Arafat tunnustetaan edelleen palestiinlaisten johtajaksi ja neuvottelukumppaniksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 7.3.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.