Mainos

Lähi-idän huippukokouksessa sopimus

Israel ja palestiinalaiset ovat päässeet sopimukseen väkivaltaisuuksien lopettamisesta Lähi-idässä.

Jasser Arafat ja Ehud Barak. (Arkistokuva)


Israel ja palestiinalaiset ovat tänään päässeet sopimukseen väkivaltaisuuksien lopettamisesta Lähi-idässä. Asiasta kertoi Israelin hallituksen edustaja. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vahvisti tiedon puhuessaan Lähi-idän huippukokouksen päätteeksi Sharm el-Sheikhissä Egyptissä.

-Osapuolet ovat sopineet vaativansa väkivaltaisuuksien lopettamista heti. He sopivat myös ryhtyvänsä heti toimiin yhteenottojen lopettamiseksi, kiistakohtien eliminoimiseksi ja järjestyksen ylläpitämiseksi. Lisäksi pyritään estämään viimeaikaisten tapahtumien toistuminen, Clinton sanoi.

Hänen mukaansa tilanne alueella palautetaan sellaiseksi, mikä se oli ennen 20 päivää sitten alkaneita väkivaltaisuuksia. Tämä tarkoittaa Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueiden saarron kumoamista ja Gazan kansainvälisen lentokentän avaamista.

Yhdysvallat ja YK perustavat lisäksi tutkimuskomitean selvittelemään viimeaikaisten väkivaltaisuuksien syitä. Yhdysvallat aikoo myös saada Lähi-idän rauhanhankkeen takaisin raiteilleen ja aikoo keskustella parin viikon sisällä Israelin ja palestiinalaisten kanssa siitä, kuinka asiassa toimitaan.

Clinton ylisti kokouksen päätteeksi Israelin pääministeriä Ehud Barakia ja palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia siitä, että he olivat sivuuttaneet erimielisyytensä ja päässeet sopimukseen kriisin lopettamiseksi. Sopimukseen pääsy vaikutti heti öljyn hintaan markkinoilla.

Raakaöljyn hinta tippui 30,80 dollariin tynnyriltä Lontoon pörssissä heti, kun tieto sopuun pääsystä tuli julki. Kriisin osapuolet neuvottelivat ratkaisusta maanantaista alkaen Sharm el-Sheikhissä Egyptissä.

Aiemmin tänään näytti siltä, ettei sopimukseen päästä sitkeiden erimielisyyksien vuoksi. Suurin kompastuskivi näytti olleen vaatimus järjestää väkivaltaisuuksista kansainvälinen tutkimus. Israel piti aiemmin tiukasti kiinni kannastaan, jonka mukaan se hyväksyy vain Yhdysvaltain johtaman tutkimuksen.

Annan ja Ivanov

Maailmalla lähi-idän sopimus on otettu tyytyväisenä vastaan. Sitä on kiitellyt mm. YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Myös EU:n puheenjohtajamaa Ranska pitää sopimusta hyvänä uutisena, jos sen avulla päästään takaisin rauhaan. Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan kokouksessa saavutettiin kaikki se, mikä siellä oli mahdollistakin saavuttaa.

Väkivaltaisuudet jatkuivat palestiinalaisalueilla

Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Länsirannalla ja Gazassa. Palestiinalainen mies ammuttiin kuoliaaksi Länsirannalla Nablusin lähellä sijaitsevassa kylässä, kertoivat sairaalan edustajat.

Paikallisten asukkaiden mukaan läheisen juutalaissiirtokunnan asukkaat ampuivat miestä vatsaan tämän ollessa poimimassa oliiveja. Gazassa puolestaan Israelin sotilaat ja kiviä heitelleet palestiinalaiset ottivat yhteen Erezin rajanylitysasemalla, jolloin viisi palestiinalaista haavoittui.

Väkivaltaisuuksissa on kolmen viime viikon aikana saanut surmansa jo yli sata ihmistä.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.