Lähes kaikki äänestivät Itä-Timorissa

Peräti 98,6 prosenttia itätimorilaisista antoi äänensä eilisessä kansanäänestyksessä. Huikeasta vaalimenestyksestä ilmoitti YK, joka huolehti vaalien järjestämisestä. Kaikkiaan äänestämässä kävi yhteensä 432 287 itä-timorilaista.

Ita-Timorin miehia

Äänestyksessä oli kyse siitä, itsenäistyykö alue vai jääkö se Indonesian yhteyteen. Ääntenlaskennan on määrä alkaa keskiviikkona ja tuloksia odotetaan viikon kuluessa. YK:n vaalijärjestelyihin osallistunut Carina Perelli sanoi suunnattoman äänestysinnon osoittaneen, ettei pelko, väkivalta tai edes uhkailu voinut estää ihmisiä saamasta ääntään kuuluville. Myös Indonesian ulkoministeri Ali Alatas sanoi tänään, että äänestys oli sujunut rauhallisesti ja rehellisesti. Hän sanoi olevansa luottavainen, että muutamat äänestystä häirinneet välikohtaukset tutkitaan huolellisesti.

-Keskittyisin kuitenkin mieluummin kokonaiskuvaan, joka näyttää hyvältä. Todisteet osoittavat, että ihmiset tulivat suurina joukkoina eikä ahdistelua esiintynyt, Alatas sanoi. Ulkoministeri sanoi toivovansa, ettei tulosten selvittyä kukaan yrittäisi väittää äänestyksen olleen epäreilu. Myös EU ilmaisi tiistaina tyytyväisyytensä itsenäisyysäänestyksen onnistumisesta ja kehotti kaikkia osapuolia kunnioittamaan äänestyksen tulosta. EU:n Itä-Timorin-lähettiläs, Irlannin ulkoministeri David Andrews sanoi korkean äänestysprosentin olleen vaikuttava. Paikan päällä äänestystä seurannut Andrews sanoi EU:n tarkkailijoiden olleen vaikuttuneita myös siitä, että äänestys oli sujunut hyvässä järjestyksessä.

Äänestys odotettua rauhallisempi


Kaikkiaan maanantain kansanäänestys sujuivat odotettua rauhallisemmin. 200 äänestyspaikasta ainostaan 7 jouduttiin sulkemaan. Aivan ilman välikohtauksia massaliikehdinnästä ei kuitenkaan selvitty, sillä ainakin yksi YK:n työntekijä sai surmansa tuntemattoman miehen hyökkäyksessä Ermeran vaalipiirissä lähellä pääkaupunkia Diliä. Lisäksi yhden YK:n työntekijän raportoitiin loukkaantuneen ampumavälikohtauksessa Glenossa. Äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen Indonesiaa tukevat puolisotilaalliset joukot ottivat yhteen opiskelijoiden kanssa Malianassa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan kaksi ihmistä loukkaantui tiistai-iltana opiskelijoiden solidaarisuusneuvoston päämajaan tehdyssä iskussa. Aktivistien mukaan puolisotilaalliset joukot iskivät tiistaiaamuna myös opiskelija-asuntolaan.

YK kieltää kolmen työntekijänsä murhan Itä-Timorissa

YK on kiistänyt, että kolme sen työntekijää olisi tapettu Glenon kylän lähistöllä Itä-Timorissa viime yönä. YK:n Itä-Timorin operaation Unametin tiedottaja David Wimhurst kertoi tiedotusvälineille, että australialaisdelegaatiota johtavan entisen varapääministeri Tim Fischerin ABC-radiokanavalle aikaisemmin kertoma tieto on väärä. Ainut vahvistettu YK:hon liittyvä kuolemantapaus Itä-Timorilla sattui eilen Atsabessa kun paikallinen YK:n virkailija puukotettiin.

-Kaksi muuta paikallisvirkailijaa Atsabessa on kateissa, mutta muista tapauksista meillä ei ole tietoa, Wimhurst sanoi. Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavat puolisotilaalliset joukot asettivat tänään Glenon kylän lähistölle tiesulun. Noin 150 YK-virkailijan ja poliisin, jotka yrittivät poistua kylästä, oli palattava takaisin. Paikalle lähetettiin helikopteri, jossa olivat mukana Unametin poliisipäällikkö Alan Mills sekä Indonesian poliisin korkeita upseereita. Tämän jälkeen saattue pääsi jatkamaan ja saapui turvallisesti Diliin kaikki äänestysuurnat mukanaan.

Halonen pahoitteli YK-tarkkailijan kuolemaa


Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan ongelmat Itä-Timorissa eivät ole ohi, vaikka kansanäänestys sujui odotettua paremmin. Halonen pahoitteli paikallisen YK-tarkkailijan kuolemaa puhuessaan Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnalle Brysselissä. Halonen sanoo Euroopan unionin edellyttävän, että äänestystulosta kunnioitetaan.

Halosen mukaan korkea äänestysvilkkaus osoitti, että Itä-Timorin kansan halusi päättää omasta asemastaan. Halonen kiitti Irlannin ulkoministeriä David Andrewsia, joka seurasi äänestystä Halosen henkilökohtaisena edustajana. Lisäksi Halonen kiitteli EU:n tarkkailijaryhmän jäseniä ja erityisesti mukana olleista suomalaistarkkailijoita.

Halonen vetosi rauhan takaamisen puolesta ääntenlaskun ja äänestystuloksen täytäntöönpanon aikana. Halonen muistutti, ettei äänestyksen onnistuminen vielä ratkaise Itä-Timorin monia ongelmia. Turvallisuustilanteen Itä-Timorilla pelätään jatkuvan vaikeana. Tilanteen parantuminen edellyttää Halosen mukaan mm. YK:n läsnäoloa ja kansainvälisen yhteisön tukea.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat