Lähes jokainen pääkaupunkiseudun syntymätön lapsi on jo vakuutettu

Yksityiset sairauskuluvakuutukset kelpaavat suomalaisille. Kun vuoden 2009 lopussa vakuutettujen määrä oli reilu 824 000, viime vuoden puolivälissä rikkoutui jo 900 000 vakuutetun raja. Pääkaupunkiseudun lapset vakuutetaan jo ennen syntymää. Näin sanoo Sitran terveydenhuollon rahoitusta tutkineen työryhmän johtaja Antti Kivelä.

– Pääkaupunkiseudulla asuvien alle 20-vuotiaiden vakuuttaminen on kasvanut jatkuvasti. Tällä hetkellä ollaan varmaan tasolla 65 prosenttia, Kivelä toteaa.

– Eräiden tietojen mukaan - syntymättömien lasten osalta - lähes kaikki on vakuutettu. Trendi on koko ajan kasvava, Kivelä jatkaa.

Sitran johtaja näkee ilmiön kertovan mittavasta kansalaisten luottamuspulasta julkista sektoria kohtaan.

– Kyllä tämä kieli siitä, että julkisiin palveluihin ei enää luoteta, jonka seurauksena sitten perheet ovat äänestäneet rahallaan ja ovat varautuneet siihen, että voivat mennä yksityiselle suoraan, nopeaan palveluun. Kaiken kaikkiaan ollaan siirtymässä julkisen palvelun ulkopuolelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä johtava Aki Lindén on samoilla linjoilla.

– Terveyskeskus leimautuu ennen kaikkea vanhusten ja köyhemmän väestön hoitopaikaksi, koska varakkaampi väestö käyttää yksityislääkäripalveluja ja työssäkäyvät saavat työterveyspalvelua. Tämähän on ihan yleisesti tunnustettu ongelma Suomessa jo tällä hetkellä, HUS-pomo myöntää.

Itseään ruokkiva kierre

Lindéniä vakuutusintoilu ei ihmetytä.

– Erityisesti 2000-luvulla on tapahtunut palvelujen määrän laskua sekä kunnallisen terveydenhuollon että hammasterveydenhuollon puolella ja se on yksi syy tähän vakuutusten kasvuun, Lindén toteaa.

Sitran mukaan kyseessä on sikäli itseään ruokkiva kierre: kun vakuutusten myötä asiakkaat siirtyvät yhä enemmän yksityiselle puolelle, myös lääkäreiden on järkevää toimia samalla kentällä.

– Vakuutuksen kasvu vaikuttaa niin, että lääkärit siirtyvät yhä enemmän yrityspuolelle, jolloin julkisella puolella lääkäripula jatkuu, Kivelä jatkaa.

Tilanne ruokkii eriarvoistumista.

– Sitten kun ollaan eläkkeellä, ei ole enää saatavilla vakuutuksia eikä ole työterveyshuoltoa, niin sitten tarvitaan kuitenkin julkista puolta, Kivelä sanoo.

"Kyseessä on tuplaverotus"

Lindén käyttää yksityisestä sairauskuluvakuutukseen liittyen termiä tuplaverotus. Hän pelkääkin, että varakkaiden halukkuus maksaa veroja vähenee.

– Kun ihmiset maksavat vakuutusten kautta satoja euroja näistä terveyspalveluista, niin ehkä he eivät enää ole valmiita maksamaan niistä verotuksen kautta.

Potilas itse valitsemaan lääkäriään

Sitra esittää lääkkeeksi uudentyyppistä terveydenhuoltojärjestelmää. Kun nykyisellään julkisella puolella potilas ei saa itse valita lääkäriään, niin jatkossa Sitran esityksen mukaan saisi. Laskun maksaisi valtio palvelusetelillä suoraan lääkärille.

– Jos palvelu ei pelaa, potilas voisi vaihtaa lääkäriä, Kivelä kiteyttää.

Sitran tyyppistä mallia noudatetaan Ruotsissa, Virossa ja Hollannissa. HUSin Lindén sen sijaan panostaisi henkilökunnan kattavuuteen.

– Julkisissa palveluissa on vajetta. Perusterveydenhuollossa tämä vaje lääkäreiden osalta on 20 prosentin luokkaa.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 15.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat