Mainos

Lähes 2000 minkkiä päästettiin luontoon turkistarhaiskussa

Lähes 2000 minkkiä päästettiin irti luontoon viime yönä turkistarhalta Svarvarin kylällä Maalahdessa.

Mustasaaren poliisilla ei ole tietoa tarhaiskun tekijöistä. Se tutkii asiaa törkeänä vahingontuottamisena ja pitää rikosta vakavana. Muuta ilkivaltaa tarhalle ei ollut tehty. Poliisi ei halua kommentoida tapaa, jolla minkit päästettiin irti.

-Ainoa mitä voin sanoa on se, että motiivia tällaisessa rikoksessa ei ole yleensä vaikea keksiä, sanoo Mustasaaren apulaispoliisipäällikkö Matts Kronqvist.

Minkit laskettiin irti puolenyön ja aamuneljän välisenä aikana. Naapuri herätti turkistarhan omistaja Glenn Råholmin havaittuaan minkkejä juoksevan irrallaan ympäriinsä. Irti oli tuolloin yli puolet tarhan minkeistä. Råholm ryhtyi heti pyydystämään karkulaisia naapureidensa ja kyläläisten avustuksella. Kello kolmen aikaan maanantai-iltapäivänä jahti olikin tuottanut tulosta, kiinni oli tuolloin noin 80 prosenttia karkulaisista.

Nuoria kesyminkkejä

Metsässä oli kuitenkin vielä suuri määrä irrallaan juoksevia kesyminkkejä. Ne ovat toukokuussa syntyneestä poikueesta eli ne eivät ole vielä aikuisia. Väritykseltään ne ovat muun muassa sinisiä, ruskeita, safiirinmustia ja kross-tyyppisiä minkkejä.

Glenn Råholm on hyvin harmissaan eläintensä kohtalosta.

-Minulla ei ole aavistustakaan, mikä minkki on mikin jo kiinnisaaduista eläimistä. Siksi minun on pakko hankkia uusia siitosminkkejä.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n paikallisen toiminnanjohtajan Leif Finnen mukaan iskusta aiheutuu tilalle suuret vahingot. Pilalle on mennyt koko siitoskanta.

-Surullista kun tällaista sabotaasia tapahtuu, syylliset eivät tiedä millaista vahinkoa he ovat saaneet aikaan, hän sanoo. Luontoon päästetyt villit tarhaminkit eivät ole tottuneet metsästämään ravintonsa saamiseksi, joten suurin osa niistä kuolee nälkään. Loput oppivat ajan myötä saalistamaan ja ovat uhka alueensa luonnonvaraiselle maalinnustolle ja nisäkäskannalle. Metsähallitus tuomitsee iskun

Metsähallituksen Länsi-Suomen luontopalvelut tuomitsee jyrkästi tarhaiskun. Turkistarhan lähellä Maalahdessa sijaitsee Petolahden jokisuun Natura 2000 -kohde, jossa pesii muun muassa uhanalainen etelänsuosirri. Lisäksi alueen vesilintujen poikaset ovat lentokyvyttömiä. Luonnonsuojeluviranomaiset ovat yhteistyössä Pohjanmaan ruotsinkielisen riistanhoitopiirin ja metsästysseurojen kanssa asettaneet vajaan vuoden aikana minkkiloukkuja saariston tärkeille lintualueille, jossa villiminkit ovat uhka saaristolinnuille.

Tähän mennessä on saatu pyydettyä 500 minkkiä. Rahallisesti koko yhteinen minkkimetsästysprojekti on vaatinut noin 250 000 euroa.

-Työtä riittää näköjään vielä ainakin sadaksi vuodeksi, arvelee Metsähallituksen suunnittelija Susanna Ollqvist.

(STT)

(Yhdeksän uutiset 22.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.