Lähdössä sienimetsälle? Älä valitse suurimpia sieniä

Tattikausi alkaa olla lopuillaan ja asiantuntija muistuttaa, että metsästä ei kannata haalia välttämättä mukaan niitä kaikkein suurimpia sieniä.

Tänä vuonna Suomen metsät ovat tarjonneet upean tattisadon ja moni on päässyt nauttimaan luonnon antimista. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg vinkkaa, että valtavien tattien sijaan kannattaa metsästä valita nyt mahdollisuuksien mukaan pienempiä tatteja, vaikka valtaviakin olisi tarjolla.

Pieninä tatit ovat parhaimmillaan

Kaikkein tärkeintä tattien keräämisessä on se, että valitaan puhtaita sieniä. Isompien eli vanhempien tattien kohdalla kannattaa silmäillä erityisen tarkkaan, että sieni on puhdas.

– Vaikka tatti olisi kuinka iso, niin sen voi käyttää, jos se on puhdas, Tallberg painottaa.

Sami Tallbergin  omia sienisuosikkeja ovat etenkin kehnäsieni, limanuljaska, nokirousku, osteri- ja koivuvinokkaat, koivunkantosieni, voitatti, nummitatti, kangastatti, männynleppärousku ja matsutake eli männyntuoksuvalmuska.

Villiyrttispesialisti kuitenkin muistuttaa, että tatin kasvaessa sen tekstuuri muuttuu kuitenkin pehmeämmäksi ja hieman pesusienimäiseksi.

– Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pienempi tatti, sitä napakampi koostumus, Tallberg vinkkaa.

– Isommat tatit ovat myös herkempiä kuljetukselle ja varastoimiselle, hän jatkaa.

Mitä etsit luonnosta?

Tallberg toivoo, että suomalaisilta löytyy tattikauden jälkeenkin intoa lähteä tutkailemaan, mitä luonnolla olisi tarjota ruokapöytään. Aina ei tarvitse edes tietää, mitä lähtee etsimään.

– Minä en lähde koskaan etsimään mitään tiettyä. Menen yleensä avoimin mielin ja otan mitä vastaan tulee. Annan luonnon ohjata reissujani. Se on se oleellinen juttu minulle, Tallberg kertoo.

Villiyrttispesialisti on tehnyt ikimuistoisia löytöjä juuri niillä reissuilla, joille ei ole asetettu sen erikoisempia tavoitteita.

– Parhaita luontoreissuja ovat ne, joille on vain lähdetty ja katsottu, että mihin luonto vie, Tallberg kertoo.

Myös sieniruokien valmistamisessa kannattaa olla avoin kaikelle uudelle. Sienet taipuvat monen yllätykseksi liki ruokaan kuin ruokaan.

– Minä käytän sieniä nykyään samaan tahtiin kuin aikoinaan lihaa. Kannattaa luoda niistä uusia suomalaisia ruokalajeja – sienisesongin kunniaksi! Tallberg vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat