Lähdössä lomamatkalle? Älä unohda tarkistaa tätä ennen paluutasi – eväsleipäsikin voi kiinnostaa Tullia

Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa hänen työpäiväänsä 2:36
KATSO MYÖS: Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa Ricon työpäivään!

Reissusta ei voi tuoda Suomeen mitä tahansa, muistuttaa Tulli.

Kesälomakausi on pian jälleen kiivaimmillaan. Lomamatkan lisäksi kannattaa suoda ajatus myös paluumatkalle, kehottaa Suomen Tulli tiedotteessaan – reissusta kun ei voi tuoda Suomeen mitä tahansa. Myös sillä on merkitystä, mistä päin maailmaa Suomeen tulee.

– Neuvomme matkailijalle on yksinkertainen: tutustu etukäteen tuontirajoituksiin ja -kieltoihin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä, vinkkaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Omaan käyttöön saa tuoda EU:n tulli- ja veroalueelta ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. Esimerkiksi lääkkeiden ja tupakkatuotteiden tuonti on kuitenkin rajoitettua tai kiellettyä.

Jos saapuu Suomeen EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta...

  • Autolla tai junalla: ostoksia tullitta ja verotta enintään 300 euron arvosta
  • Lentäen tai laivalla: ostoksia tullitta ja verotta enintään 430 euron arvosta

Oikeus on henkilökohtainen, ostoksen arvoa ei siis voi jakaa matkakumppanien kanssa. Arvorajat eivät koske alkoholia tai savukkeita.

Mene oma-aloitteisesti Tullin puheille

Jos matkalaukkuun unohtui liikaa tavaraa, kiellettyjä tuotteita tai jotakin tullattavaa, kannattaa suunnata oma-aloitteisesti Tullin puheille. Valitse siis satamassa tai lentokentällä "punainen kaista".

– Jos olet epävarma, valitse punainen kaista. Sen jälkeen voit kysyä neuvoa tullivirkailijoilta, autamme sinua mielellämme, Painokallio muistuttaa.

Jos matkalainen posottaa tullin ohi vihreää kaistaa ja häneltä tämän jälkeen löytyy tullitarkastuksessa kiellettyjä tuotteita tai tuotteita, joista pitäisi maksaa veroa, seurauksena voi joutua maksamaan kaksinkertaisen veron. Tulli voi ottaa haltuun tai takavarikoida tavarat. Matkaajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta.

Tarkista tuontirajoitukset ja -ehdot ainakin näistä!

Lääkkeet ja lääkeaineet

Eta-alueen ulkopuolelta voit tuoda mukanasi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän omaan käyttöösi. Muista reseptit!

Tupakkatuotteet

Rajoitukset vaihtelevat tuotteittain ja sen mukaan, onko kyse verollisesta vai verottomasta tuonnista. Tuontiin voi liittyä myös aika- ja matkustustaparajoituksia!

Maito-, liha- ja kalatuotteet

Et voi tuoda Suomeen liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta. Huomaa, että tämä koskee myös esimerkiksi eväsleipiä!

Kasvit

Useimpia kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Rajoitus koskee myös Norjaa!

Lemmikit

Jos tulet koiran, kissan tai fretin kanssa Suomeen, sinun täytyy olla perillä maahantulovaatimuksista ja huolehtia, että eläimesi täyttää ne. Vaatimukset riippuvat siitä, mistä maasta saavut Suomeen.

Käteinen raha

Käteisvarojen tuonti Suomeen ei ole kiellettyä tai rajoitettua. Jos mukana on 10 000 euroa tai enemmän euroina tai muina valuuttoina, siitä kuitenkin täytyy tehdä ilmoitus Tullille.

Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari ja orkideat

CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan Suomen ympäristökeskukselta. Tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta.

Katso myös: Näin Suomen Tulli testaa nallen  nenän turvallisuutta! Katso, miten vetokoe sujuu: 

Näin Suomen Tulli testaa pehmolelunallen nenän turvallisuutta. 0:18

Lähde: Suomen Tulli, Ruokavirasto

Lue myös:

    Uusimmat