Älä missään nimessä tilaa tällaista hyttyskarkotetta! Suomen Tulli varoittaa: "Ohjeemme on yksinkertainen"

Miten hyttysiä voisi karkottaa luonnonmukaisesti? MTV testasi yhtä niksiä 2:41
KATSO MYÖS VIDEO: Testasimme luonnonmukaisen tavan karkottaa hyttysiä. Toimiiko se?

Tulli muistuttaa ulkomailta tilattujen hyttyskarkotteiden ja -myrkkyjen riskeistä. Ulkomailta tilattu valmiste voi olla Suomessa laiton.

Erilaiset hyttyskarkotteet puhuttivat viime vuonna ja uutisotsikoihin nousivat muun muassa suositut Thermacell-laitteet. Tuolloin useat suomalaiskaupat ilmoittivat lopettavansa laitteiden myynnin, koska niiden toimintaperiaatteesta ja mahdollisista ympäristövaikutuksista oli epäselvyyttä. Valmistajan mukaan tuotteita on kuitenkin turvallista käyttää.

"Kiellettyjä tuotteita on taas alettu tilaamaan"

Nyt Suomen Tulli tiedottaa jälleen erilaisten hyttyskarkotteiden riskeistä. Tullin mukaan kielletyt hyönteiskarkotteet ja -myrkyt työllistivät Tullia viime kesänä, ja nyt lainvastaisia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä on alettu jälleen tilaamaan.

Tullin mukaan postilähetysten ja lentorahdin mukana tuli viime vuonna noin 450 hyönteiskarkotelähetystä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä. Tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck kertoo tiedotteessa, että hyttyskarkotteiden maahantuonti keskittyy muutamalle kesäkuukaudelle. 

– Olemme valvonnassamme havainneet, että kiellettyjä tuotteita on taas alettu tilaamaan ulkomaisista verkkokaupoista. Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei, Lindbäck sanoo. 

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt.

Mistä tietää, onko tuote turvallinen ja laillinen?

Mistä sitten tietää, onko valmistetta turvallista ja laillista käyttää? Tulli muistuttaa, että hyväksytyn valmisteten tunnistaan Tukesin lupanumerosta. Myyntipakkauksesta tulee löytyä lupanumero ja lisäksi valmistetta koskevat tiedot ja ohjeet pitäisi olla pakkauksessa suomeksi ja ruotsiksi. Tullin mukaan on harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilatuista karkote- tai myrkkytuotteista.

Tulli valvoo hyväksymättömien tuotteiden tuontia ja luvattomat tuotteet otetaan haltuun. Tuotteet hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin, tiivistää Lindbäck.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista Tukesin verkkosivuilla.

Katso videolta mitä karkotetta asiantuntija käyttäisi, ja mikä tuote sai aikaan hämmentyneen reaktion!

Tiedätkö mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Erityisesti yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: “Ei mitään käsitystä, mitä näissä on” 4:30
Tiedätkö mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Erityisesti yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: “Ei mitään käsitystä, mitä näissä on”

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat