Ammattimiehen vinkit hiihtoloman automatkoille – huomioi nämä, jos tavaraa on enemmän kuin autoon tahtoo mahtua

Jos autossa on ajonvakautusjärjestelmä, pitää auton aliohjautuessa toimia eri tavoin kuin aikoinaan opetettiin 1:34
Muista hiihtolomaliikenteessä, että jos autossa on ajonvakautusjärjestelmä, pitää auton aliohjautuessa toimia eri tavoin kuin aikoinaan opetettiin.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Miten hiihtolomamatkaan tulisi valmistautua?

Vastaus: Huolellinen ja ajoissa aloitettu ennakkovalmistelu luo perustan onnistuneelle lomakokemukselle.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa auton huoltotilanne. Jos huolto alkaa olla ajankohtainen, saattaa sen vielä ehtiä teettämään ennen matkalle lähtöä. Huolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarmempi ja turvallisempi kuin sellainen, jonka huollosta on jo kulunut aikaa.

Autojen pitkistä huoltoväleistä johtuen myös huoltojen välillä tehtävät tarkastukset ovat tärkeässä roolissa. Autosta tulisikin säännöllisesti tarkastaa moottoriöljyn, jäähdytinnesteen sekä jarrunesteen määrät ja renkaiden kunto sekä täyttää lasinpesusäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä.

Samalla on syytä puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta ja varmistaa pyyhkijänsulkien kunto sekä valojen toiminta. Kuljettajan on lisäksi tunnettava valojen toimintaperiaate eli tiedettävä, missä valokatkaisimen asennossa myös auton takavalot palavat ja miten takasumuvalo kytketään päälle.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
KATSO MYÖS: Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla.

Kun auto kuormataan täyteen ihmisiä ja tavaraa, on myös rengaspaineet nostettava kuormitusta vastaaviksi. Käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet pienelle ja isommalle kuormalle.

Jos ollaan lähdössä selkeästi kylmempiin olosuhteisiin, kannattaa käyttää 0,2 baria suositusta korkeampia paineita. Ilman viilentyessä, paineet alenevat noin 0,1 baria per 10 ˚C.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin tarkistetaan auton rengaspaineet 3:48
KATSO MYÖS: Näin tarkistat auton rengaspaineet huoltoasemalta löytyvillä laitteilla.

Varaa aikaa taakkatelineen ja suksiboksin asennukseen

Taakkateline ja suksiboksi on asennettava katolle huolellisesti. Asennusta ei kannata jättää viimeiseen iltaan – varsinkaan, jos on asentamassa kyseistä telinettä tai boksia autoon ensimmäistä kertaa. Uuden taakkatelineen huolellinen kokoaminen vie yllättävän kauan.

Suksiboksi on syytä asemoida telineeseen oikein. Liian edessä oleva suksiboksi saattaa irrota ilmavirran kammetessa sitä suunniteltua enemmän. Liian takana oleva kuljetuslaatikko taas vaikeuttaa auton tavaratilaan pääsyä estämällä takaluukun aukeamista.  Vinoon katolle asennettu boksi puolestaan lisää entisestään ilmanvastusta ja ujeltaa ikävästi.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Ole tarkkana suksiboksin asennuksessa 2:46
KATSO MYÖS: Ole tarkkana suksiboksin asennuksessa.

Sekä suksiboksin että taakkatelineiden kiinnitys on tarkastettava säännöllisesti. Kuljettajan on myös koko ajan pidettävä mielessä, että auto on boksin kanssa tavallista korkeampi. Erityisesti tämä on huomioitava kovassa sivutuulessa sekä pysäköintihalleihin tai vastaaviin ajettaessa.

Suksiboksi on syytä pakata harkiten. Lähtökohtaisesti se on tarkoitettu suksien, sauvojen ja lautojen kuljettamiseen. Mikäli boksiin kuormataan muuta tavaraa, sen tulee olla kevyttä. Näin auton painopiste ei nouse tarpeettoman korkealle ja autoa on turvallisempi sekä helpompi hallita. Suksiboksiin tehtävän kuorman painon tulisi jakautua tasaisesti molemmille taakkatelineille. Kaikki suksiboksissa olevat tavarat on lisäksi syytä tukea ja sitoa huolellisesti.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin kuormaat suksiboksin oikein 4:57
KATSO MYÖS: Näin kuormaat tavarat suksiboksiin.

Matkatavarat tavaratilaan

Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa, ei matkustamossa. Kun auto pakataan täyteen, pitää huolehtia, että ensiapulaukku, varoituskolmio ja heijastinliivit jokaiselle autossa olijalle ovat helposti saatavilla eivätkä esimerkiksi tavaratilan välipohjan alla.

Myös lämmintä vaatetta on syytä olla käden ulottuvilla, sillä auto kylmenee pakkassäässä nopeasti, jos matka yllättäen katkeaa.

Tavaroiden paikallaan pysyminen varmistetaan tukemalla ne huolellisesti. Ensimmäiset tavarat tuetaan tiukasti takapenkin selkänojaan ja loput tavarat niihin. Seuraava kerros rakennetaan samalla periaatteella. Kuorman korkeus ei saa ylittää takapenkin selkänojaa, jotta tavarat eivät lennä äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä auton matkustamoon. 

Mikäli tavaratilaa joudutaan laajentamaan takaistuimen selkänojia kaatamalla, on tavaroiden paikallaan pysyminen varmistettava asianmukaisella sidonnalla. 

Autoon sisälle ei tulisi ottaa muuta kuin välttämättömiä käsimatkatavaroita ja nekin tulisi säilyttää asianmukaisesti matkustamon säilytystaskuissa ja lokeroissa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi 5:32
KATSO MYÖS: Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi.

Hyvin levänneenä rattiin

Varsinkin pidemmälle hiihtolomamatkalle on tärkeää lähteä hyvin nukutun yön jälkeen levänneenä mieluummin kuin suoraan pitkän työpäivän jälkeen. Etelästä rankan työviikon päätteeksi läpi yön Lappiin ajava ei varmasti nauti ensimmäisistä lomapäivistään yhtä paljon kuin sellainen, joka on taittanut taivalta päiväsaikaan, vuorokausirytmin sekoamatta.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näillä vinkeillä et nukahda rattiin 3:56
KATSO MYÖS: Näin torjut väsymystä ratin takana tehokkaasti.

Näin pakkaat auton turvallisesti

Matkustamo

 • Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa – ei auton matkustamossa.
 • Käsimatkatavarat, kuten mobiililaitteet, pidetään istuintaskuissa tai niille tarkoitetuissa telineissä.

Tavaratila

 • Ensimmäiset tavarat tuetaan tiukasti takapenkin selkänojaan ja loput tavarat niihin. Seuraava kerros rakennetaan samalla periaatteella.
 • Painavimmat tavarat mahdollisimman eteen ja alimmaiseksi.
 • Kuorma ei saa ylettyä takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle.
 • Mikäli selkänoja kaadetaan tavaratilan laajentamiseksi, on tavaroiden paikallaan pysyminen varmistettava sitomalla.

Suksiboksi

 • Boksiin saa kuormata vain kevyttä tavaraa.
 • Kevyistä tavaroista raskaimmat tulisi sijoittaa boksin keskelle, taakkatelineiden kohdalle.
 • Tavaroiden paikallaan pysyminen on varmistettava tukemalla ja sitomalla.
 • Boksin kannen lukittuminen on syytä varmistaa huolellisesti.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

  Uusimmat