Varaudu jouluna ruuhkiin, vaikka pyhät osuvatkin keskelle viikkoa – tässä vinkit pitkille ajomatkoille

10:29
Kuljettajan tärkein tehtävä – myös joululiikenteessä – on keskittyä ajamiseen. Autoliiton koulutuspäällikkö vieraili MTV Uutiset Livessä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mitä autoilijan tulee huomioida joulunajan liikenteessä turvallisen perillepääsyn varmistamiseksi?

Vastaus: Autoilijalle käynnissä oleva joulusäpinä näyttäytyy kaaoksena pysäköintialueilla. Pääteillä pahimmilta ruuhkilta vältyttäneen, koska meno- ja paluuliikenne jakautuvat tänä vuonna useammalle päivälle. Missä tahansa liikutkin, pidä ajatukset olennaisessa – ajamisessa.

Säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen. Jos oman auton huolto on ajankohtainen, saattaa huoltoajan vielä hyvällä tuurilla saada ennen joulumatkalle lähtöä.

Tee vähintään nämä toimenpiteet ennen pitkää ajomatkaa

Huoltovälien ollessa pitkiä on tärkeää, että auton käyttäjä tekee tiettyjä tarkastuksia autoon myös huoltojen välillä, erityisesti ennen pidemmällä matkalle lähtöä.

Moottoriöljyn, jäähdytin- ja jarrunesteen määrien tarkastamisen lisäksi on tarkastettava valojen toiminta, täytettävä lasinpesunestesäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä sekä säädettävä rengaspaineet autoon lastattavan kuormituksen mukaisiksi.

Valojen toimintaa tarkastettaessa suosittelen tutustumaan myös niiden toimintaperiaatteeseen. Monessakaan nykyautossa eivät takavalot pala päiväajovaloilla ajettaessa. Kuljettajan tulisikin tiedostaa tämä ja huolehtia olosuhteiden niin vaatiessa valokatkaisin sellaiseen asentoon, että ajovalojen kanssa myös takavalot palavat.

Matkatavarat takakonttiin

Autoa kuormatessa on syytä muistaa, että matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa.

Ensimmäiseksi on syytä varmistaa, että takaistuimen selkänoja on lukittu paikoilleen kunnolla. Kuormaa tehtäessä painavimmat tavarat laitetaan pohjalle ja tuetaan tiukasti takaistuimen selkänojaan. Muut tavarat tuetaan sitten ensimmäisiin ja seuraavaa kerrosta lähdetään rakentamaan ensimmäisen päälle samalla periaatteella.

Jos tavaroita kuormataan takaistuimen selkänojan yläreunan yläpuolelle, ne eivät enää tukeudu mihinkään ja saattavat näin sinkoutua kuljettajan ja matkustajien päälle hätäjarrutustilanteessa tai törmäyksessä, tuhoisin seurauksin.

Autoa lastatessa avaimet tulee helposti laskettua tavaratilaan, jonne ne myös unohtuvat varsin herkästi. Avaimet kannattaisikin pitää aina housujen taskussa, sen sijaan, että kantelee niitä käsissään.

Pidemmälle joulun viettoon lähdettäessä on syytä ottaa mukaan auton vara-avain, joka on viisainta antaa toisen, samassa autoseurueessa matkustavan, huolehdittavaksi.

Parkkipaikoilla kolisee

Pysäköintialueiden joulukaaos on jo käynnissä markettien ja ostoskeskusten parkkipaikoilla. Jouluaattona ja -pyhinä ruuhkat siirtyvät vähitellen hautausmaiden läheisyyteen.

Kolhuilta välttyy varmimmin ajamalla pysäköintialueilla kävelynopeudella, havainnoimalla huolellisesti sekä välttämällä peruuttamista. Jälkimmäinen näistä onnistuu etsimällä pysäköintialueen laitamilta kaksi peräkkäistä vapaata ruutua, jolloin voi ajaa nokka edellä ensimmäisen ruudun läpi seuraavaan. Näin toimien myös liikkeellelähtö onnistuu aikanaan etuperin. Jos läpiajettavaa ruutua ei löydy, on auto turvallisempaa peruuttaa ruutuun kuin sieltä pois.

Vaikka parkkipaikkakolhu harvoin aiheuttaa henkilövahinkoja, vaatii sen selvittely sekä vakuutus- ja korjausprosessin käynnistely oman aikansa ja vaivansa. Kukaan tuskin kaipaa yhtään ylimääräistä ohjelmaa muutenkin hektiseen joulunaikaan.

Malttia matkaan

Tänä vuonna joulunpyhät sijoittuvat keskelle viikkoa, mikä varmasti jakaa sekä meno- että paluuliikennettä eri päiville. Siitä huolimatta on mahdollista, että tiettyinä ajankohtina liikenne jonoutuu vilkkaimmilla tieosuuksilla.

Jonossa ajettaessa ohittelulla ei saavuta todellista ajansäästöä, vaan pikemminkin vain puurouttaa liikennettä entisestään. Turvallisuuden ja sujuvuuden nimissä suositeltavampaa onkin jättäytyä ajamaan hyvällä turvavälillä, muun liikennevirran mukana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja