Mainos

Laatikkopyörät yleistyneet katukuvassa

Laatikkopyöristä on tullut kaupunkilaisperheiden suosima kulkupeli. Laatikkopyörää on alun alkaen käytetty tavaroiden kuljettamiseen, mutta nykyisin pyörän etuosan laatikossa näkee usein lapsia.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna sanoo, että perheen pienimpiä kuljetetaan yhä useammin muualla kuin polkupyörän runkoon kiinnitetyssä, perinteisessä lastenistuimessa.

Toiminnanjohtaja Matti Hirvonen Pyöräilykuntien verkostosta on samaa mieltä.

Hän pitää kehitystä tervetulleena, koska laatikkopyörät erottuvat muita paremmin kevyessä liikenteessä. Tämä taas vähentää vaaratilanteiden uhkaa, Hirvonen huomauttaa.

Tavaststjernan mukaan laatikkopyöriin pätevät samat säännöt kuin lasten kyyditykseen polkupyörällä ylipäätään.

– Paljon näkee sitä, että lapset istuvat laatikkopyörässä ilman asianmukaista turvavyötä tai istuinta. Lapsi saattaa nousta seisomaan arvaamatta tai työntää kätensä pyörien väliin, vaikka hän olisi edessä silmän alla. Kolarissa pyörä voi kaatua ja lapsi lyödä päänsä asfalttiin.

Helsingin poliisilaitoksen komisario Juha Haapalainen ei muista, että lastenkuljetuspyöristä olisi raportoitu tapaturmia äskettäin.

"Esimerkin voima on suuri"

Liikenneturvan Tavaststjerna tähdentää, että sekä matkustajan että ajajan, tässä tapauksessa vanhemman on pidettävä pyöräilykypärä päässä.

– Aikuisilla on vielä toivomisen varaa kypärän käytössä. Esimerkin voima on suuri. Jos lapsi näkee alusta asti, että kypärä on pyöräilyvaruste, silloin sitä käytetään varmemmin myös vanhempana.

Tavaststjerna sanoo lain säätelevän tarkkaan sitä, kuka saa pyöräillä lapsi kyydissään. Sen mukaan yli 15-vuotiaalla on oikeus kuljettaa yhtä enintään kymmenvuotiasta ja yli 18-vuotiaalla kahta enintään kuusivuotiasta lasta.

– Näitä on vaikeaa pitää mielessä. Vaikka istuimia olisi vain yksi, pitää huomioida, millainen pyörä on. Sen on oltava tukeva, sillä kaikkiin pyöriin ei saa istuinta turvallisesti kiinni, Tavaststjerna muistuttaa.

Laatikkopyörien lisäksi katukuvassa ovat yleistyneet pyörän perässä vedettävät kärryt. Tavaststjerna mainitsee, että aiemmin peräkärryjen laadusta tuli moitteita, mutta nykyään näin ei ole.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.