Mainos

Lääninpoliisijohtajan sakottamatta jättäneelle poliisille sakkotuomio

Oikeus katsoi poliisimiehen toimineen vastoin sakotuksesta annettuja ohjeita ja tuomitsi hänet virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lääninpoliisijohtaja Mikko Paateron jättäminen ilman ylinopeussakkoa toi sakkotuomion Tampereen poliisilaitoksen vanhemmalle konstaapelille. Käräjäoikeus katsoi konstaapelin syyllistynen virka-aseman väärinkäyttämiseen ja tuomitsi hänet 30 päiväsakkoon. Sakon määrä on 750 euroa.

Länsi-Suomen lääninpoliisijohtaja ajoi maaliskuussa Tampereen ja Oriveden välisellä tiellä 30 kilometrin rajoitusalueella poliisin tutkaan 48 kilometrin ylinopeudella. Konstaapeli ei antanut esimiehelleen sakkoja, vaan ainoastaan suullisen huomautuksen.

Nokian kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen katsoi poliisimiehen toimineen vastoin sakotuksesta annettuja ohjeita ja syytti häntä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tänään annetussa tuomiossa Tampereen käräjäoikeus yhtyi syyttäjän tulkintaan.

Käräjäoikeus korosti, että vanhempi konstaapeli toimi virkamiehenä, jolta edellytetään puolueetonta käytöstä virkatoimen hoidossa. Näin ylläpidetään kansalaisten luottamusta siihen, että kaikki saavat yhdenvertaisen kohtelun.

Huomautus ei riittävä toimenpide

Käräjäoikeus muistutti päätöksessään, että poliisin käyttämän käsikirjan mukaan 48 kilometrin ylinopeudesta tulisi seurata rikosilmoitus ja esitutkinta. Käräjäoikeuden mukaan vanhemman konstaapelin täytyi tietää, että huomautuksen antaminen ei ollut oikea menettely. Käsikirjan ohjeen ja konstaapelin menettelyn välinen ero on niin suuri, että normaalin harkintavallan rajat eivät sitä kata, käräjäoikeus arvioi.

Lieventäväksi tekijäksi käräjäoikeus katsoi sen, että esimiesasemassa olevan poliisimiehen kohtaaminen oli vanhemmalle konstaapelille yllättävä ja mahdollisesti jopa hämmentävä tilanne. Paatero kertoi olleensa virkatehtävissä ja myöhässä aikataulustaan. Konstaapeli joutui tekemään ratkaisunsa nopeasti ja hänelle jäi vähän harkinta-aikaa.

Paaterolle syyttäjä määräsi kuukausi sitten rangaistusmääräysmenettelyssä 30 päiväsakkoa. Sakon määrä oli 1740 euroa. Lääninpoliisijohtajan kotipaikkakunnan poliisilaitos määräsi hänet lisäksi ajokieltoon kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja