Suomi on nyt poikkeusoloissa – Marin esitti anteeksipyynnön viranomaisten erimielisyyksistä

2:48
Katso: Sanna Marin kertoo Suomen olevan poikkeusoloissa.

Hallitus on todennut poikkeusolot Suomeen yhteistoiminnassa presidentin kanssa. Lisäksi ravintolat tullaan sulkemaan 8. maaliskuuta alkaen, joskaan sulku ei koske esimerkiksi henkilöstöruokaloita.

Päätös poikkeusoloista on nyt tehty. 

– Poikkeusolot todetaan samoin perustein kuin vuosi sitten 16. maaliskuuta, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Poikkeusolojen katsotaan vallitsevan, sillä Suomessa on vaikutuksiltaan "erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti".

Ravintolasulku ei koske henkilöstöruokaloita

Lisäksi eduskunnalle on annettu lakiesitys ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla 8. maaliskuuta alkaen.

Sulku kestää kolme viikkoa.

Poikkeuksena ovat ainoastaan ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske vanhainkotien ruokailuja tai työpaikkojen henkilöstöruokaloita.

– Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin sulkutoimenpiteet kohdistuvat, työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi.

Työministeri Haatainen kertoo alla olevalla videolla ravintoloihin kohdistuvista toimista.

2:32

"Pyydän anteeksi"

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat tulkinneet esimerkiksi yksityisten kuntosalien sulkemiseen liittyvää tartuntatautilain pykälää täysin eri tavoin.

Aluehallintovirasto on katsonut, että yksityiset kuntosalit saavat olla auki, jos toiminta rajoitetaan yli 10 henkeen. Ministeriö on ilmaissut tulkitsevansa lakia niin, että sillä suljettaisiin sisätilat, joissa voi tavanomaisesti olla yli 10 henkeä.

Pääministeri Marin pyysi sekavaa tilannetta anteeksi.

– Pyydän anteeksi kaikilta heiltä, jotka tällä hetkellä joutuvat elämään epävarmuudessa sen vuoksi, että tätä tulkintaerimielisyyttä on, Marin sanoi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sekä sosiaali- ja terveysministeriön edustajat ovat kokoustaneet tänään. Pääministeri Marin on luottavainen sen suhteen, että yhteinen ratkaisu löytyy.

– Päätösvalta on aluehallintovirastolla. On todettava se hyvin selkeästi, että aluehallintovirasto on päätöksentekijä, Marin totesi.

Video: Pääministeri Marin pyytää anteeksi avin ja STM:n välistä sekavaa tilannetta. 

1:22

Kahta valmiuslain pykäliä on välttämätöntä soveltaa

Valmiuslakia ei oteta vielä käyttöön, mutta sen pykälien käyttöönottoa ei voida tässä vaiheessa sulkea pois.

Hallituksen tiedotteen mukaan valmiuslain pykäliä 106 ja 107 on kuitenkin "välttämätöntä alkaa soveltaa".

Kahdella varsin hallinnollisella pykälällä voidaan keskittää viranomaisten viestintää sekä valtuuttaa hallitus ratkaisemaan eri viranomaisten väliset erimielisyydet.

Pykälien virallisesta käyttöönotosta ei aiota antaa eduskuntaan esitystä, eikä niillä olla nyt ratkaisemassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja sosiaali- ja terveysministeriön näkemyseroja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja