"Meillä on tunturi täynnä" – Rukalla pääsiäistä vietetään sankoin joukoin viranomaisten kehotuksista huolimatta

4:39
Lapin hiihtokeskukset pullistelevat väkeä pääsiäisenä – katso MTV:n raportti Rukalta.

Lapin hiihtokeskukset ovat täyttyneet pääsiäisen viettoon suunnanneista matkaajista. Monilla matkailuyrityksillä on ollut koronakriisin aikana suuria taloudellisia vaikeuksia.

Käsillä on epidemian vuoksi jo toinen osittain menetetty sesonki. Lapissa koronakriisi on kohdellut yrittäjiä varsin epätasa-arvoisesti. 

– Se on vähän tylsää. Rinneyhtymällä ihan hyvä kausi, mutta monella ohjelmapalveluyrittäjällä ja hotellilla on ollut todella heikko kausi ja dramaattisen heikko tilanne tällä hetkellä, Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Matkailukenttä on kahtiajakautunut. Ei voi sanoa, että on voittajia, mutta harvassa ovat ne yritykset, joilla on ollut kohtuullinen talvi, Aho jatkaa.

Ahon edustama Rukakeskus Oy kuuluu niihin, joilla on mennyt paremmin. Nyt pääsiäisenä sekä säät että kävijämäärät miellyttävät toimitusjohtajaa.

– Meillä on käytännössä tunturi täynnä. Majoituspaikat ovat hotelleja lukuun ottamatta käytännössä täynnä. Hotellit ovat muutenkin kärsineet koronakriisissä eniten. Mökit ja huoneistot ovat myyneet hyvin, Aho kertoo.

– Pääsiäisestä tuli loppupeleissä ihan normaali, Aho summaa.

"Turha spekuloida"

Viranomaiset ovat kehottaneet välttämään ylimääräistä matkailua. Matkanjärjestäjien mukaan kohteisiin on kuitenkin tullut vähän peruutuksia

– Ymmärrän sen. Jos terveysviranomaiset saisivat valita, niin ihmiset eivät liikkuisi mihinkään. Asiakasmääriin nähden täällä on pystytty lomailemaan turvallisesti, Aho sanoo.

Vuosi sitten hiihtokeskus oli suljettuna koronan vuoksi.

– Se oli varmasti oikea päätös jälkikäteenkin ajateltuna. Sen jälkeen on opittu aika paljon uutta. Koronaan on varauduttu monin tavoin. Sekä henkilökuntaa että asiakkaita on koulutettu, Aho toteaa. 

Oliko laskettelukeskusten sulkeminen viime keväänä ylireagointia?

– Sitä on turha spekuloida. Ehkä jälkikäteen ajateltuna se ei olisi ollut tarpeen, mutta siinä kohtaa se tuntui oikealta ja vastuulliselta ratkaisulta. Hyvin raskas ratkaisu toki, Aho myöntää.

Kansainvälistä turismia kaivataan

Ahon mukaan vuoden aikana poikkeusoloissa toimimisesta on opittu yhtä ja toista. 

– Oli parempi lähteä tähän kauteen liikkeelle, kun oltiin edellisenä kautena laitettu oikeaan aikaan kiinni. Ei otettu riskejä. Täytyy antaa asiakkaille kiitos siitä, että kaikkia antamiamme ohjeita noudatetaan pilkun tarkasti, Aho kehuu. 

Ne yritykset, joiden liiketoiminta on pääasiassa tai yksinomaan perustunut kansainvälisille turismille, ovat olleet koronakriisin aikana pahiten pulassa. 

– Kyllä me kansainvälistäkin kauppaa tarvitaan. Se on tärkeä ja kriittinen. (Toivottavasti saadaan) mahdollisimman nopeasti hallitukselta linjaus, miten kansainvälinen matkailu saadaan avattua ensi talvikaudelle, Aho toivoo.

– Jos ensi talvikausi menetetään kansainvälisen matkailun osalta, tulee se olemaan dramaattinen isku Lapin yrityksille, Aho arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja