Lääkkeitä päätyy juomaveteen myös Suomessa

Lääkeaineita kulkeutumista luontoon yritetään selvittää.

Kuljettuaan ihmisen elimistön läpi lukuisat lääkkeiden tehoaineet päätyvät lopulta vesistöihin. Maailmalla luontoon päätyy valtava määrä antibiootteja myös eläinten rehusta.

Suomen ympäristökeskus (Syke) on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa, jossa selvitetään, miten haitta-aineet siirtyvät pintavedestä pohjaveteen ja mahdollisesti juomaveteen. Tutkimus on vasta alussa, mutta jo ensimmäisissä näytteissä vesistä on löytynyt muun muassa antibiootteja sekä särky- ja epilepsialääkkeitä.

Vaikka yksittäisen lääkeaineen määrä ei ylittäisikään haitallisia pitoisuuksia, aineiden yhteisvaikutus voi olla haitallinen.

Lääkejäämien kannalta ongelmallisia ovat varsinkin puhdistamoiden alapuoliset vesistöt.

– Laitoksia ei ole suunniteltu lääkkeiden vaan ravinteiden poistamiseen. Riippuu aivan lääkeaineesta, miten se hajoaa tai kiinnittyy lietteeseen. Prosessissa jotkut aineet puhdistuvat ja jotkut eivät, kertoo vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä.

Erityisasiantuntija Mia Bengtström Lääketeollisuus ry:stä muistuttaa, että käyttämättömiä lääkkeitä ei saa heittää wc-pönttöön, vaan ne pitää palauttaa apteekkiin.

Vaikka lääkejäämien tutkimus on vielä melko tuore ilmiö, tietoa tihkuu koko ajan lisää. Esimerkiksi Intiassa, jonne on keskittynyt huomattava osa maailman lääketuotannosta, juomavesi on jo pahoin antibioottien saastuttamaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat