Lääkkeen etiketti ei vastannut sisältöä – kymmenet lapset sairastuivat ihmissusisyndroomaan: ”Poikani otsa, posket, kädet ja jalat ovat täynnä karvaa”

Lääkitäänkö meitä liikaa? 15:31
Videolla keskustellaan siitä, lääkitäänkö ihmisiä jo liikaa.

Espanjalaiset viranomaiset vahvistavat, että ainakin 17 lapselle on kehittynyt kesän aikana niin sanottu ”ihmissusisyndrooma” lääkkeiden sekoittumisen seurauksen.

Lääkkeiden sekoittuminen on johtanut lukuisten lasten sairastumiseen Espanjassa. Ainakin 17 lasta, joista osa on vauvoja, on sairastunut hypertrikoosiin. Hypertrikoosi on liikakarvaisuutta aiheuttava häiriö, minkä vuoksi se on saanut liikanimen ”ihmissusisyndrooma”.

Sairastumiset ovat seurausta lääkkeiden sekoittumisesta. Lapsille oli tarkoitus antaa refluksitaudin hoitoon käytettävää omepratsolia, mutta lääke sisälsikin hiustenkasvua stimuloivaa minoksidiilia. Lääkepurkin etiketti ei siis vastannut sen sisältöä.

– Poikani otsa, posket, kädet ja jalat ovat täynnä karvaa. Hänellä on aikuisen kulmakarvat. Se oli hyvin pelottavaa, sillä emme tienneet, mitä hänelle oli tapahtumassa, sanoo yhden sairastuneen lapsen äiti, Ángela Selles, espanjalaiselle El País-lehdelle.

Sellesin poika oli puolen vuoden ikäinen, kun lapsen keho alkoi muuttua.

Lääkityksen lopettaminen voi parantaa sairauden

The Guardianin mukaan espanjalaisviranomaiset ovat vetäneet virheelliset lääkkeet pois markkinoilta. Lasten tilan uskotaan parantuvan, kun he lopettavat lääkkeen käytön.

Lääkkeitä tuottaneen Farma-Química Surin Malagassa sijaitseva tehdas on suljettu ainakin väliaikaisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hyvin harvinainen sairaus

Hypertrikoosi, tai ”ihmissusisyndrooma”, on hyvin harvinainen perinnöllinen sairaus, joita on todettu koko maailmassa vain viitisenkymmentä tapausta.

Sairauden syy on epäselvä. IFL Science -sivusto kertoo, että ”ihmissusisyndrooman” mahdollisiksi syiksi on arvioitu aiemmin geneettisiä häiriöitä, aliravitsemusta tai pahanlaatuista kasvainta.

Lue myös:

    Uusimmat