Lääkeriippuvuus veti entisen NHL-hyökkääjän syviin vesiin, hyytävät paljastukset kertovat vakavasta ongelmasta – "Välillä mietin, että heräänkö aamulla"

Yli 600 NHL-ottelua pelannut Colin Wilson kertoo avoimesti lääke- ja huumeriippuvuudestaan The Players Tribunessa.

Uransa kauden 2019-20 päätteeksi lopettanut Wilson kertoi jo taannoin The Players Tribunelle rehellisesti pakko-oireisesta häiriöstään (OCD) ja siitä, kuinka hän turrutti pahaa oloaan alkoholilla ja lääkkeillä.

32-vuotias Wilson ei kuitenkaan kertonut koko totuutta. Hän havahtui asian äärellä vasta hiljattain, kun The Boston Globe kirjoitti jutun elokuussa menehtyneestä ex-NHL-kiekkoilija Jimmy Hayesista. Lehden artikkelissa Hayesin vaimo Kristen kertoi Hayesin kuolleen vahvoissa kipulääkkeissä käytettävän fentanyylin ja kokaiinin aiheuttamaan myrkytykseen.

Itsekin lääkeriippuvuuden kanssa kamppaillut Wilson halusi tällä kertaa kertoa koko kaunistelemattoman totuuden, jotta tietoisuus asiasta leviäsi yhä paremmin.

– Se, mitä Jimmylle tapahtui, olisi voinut tapahtua kenelle tahansa meistä. Niin olisi voinut käydä minulle, Wilson kirjoittaa The Players Tribunessa.

– Kun olin Colorado Avalanchessa vuonna 2018, OCD oli vallannut elämäni. Se oli porannut suuren aukon sisälleni. Tuo tyhjiö. En ollut tuntenut oloani normaaliksi pitkään aikaan. Etsin jatkuvasti jotakin estääkseni tuskani. Jotain, joka saisi oloni hyväksi ja rauhalliseksi. Sain unilääkettä jo silloin, kun olin vain 20, ja siitä tuli elämäni tukipilari. En pystynyt nukkumaan ilman sitä, Wilson kertoo.

Wilson kertoo kokeilleensa aikoinaan myös kannabista. Omien sanojensa mukaan kannabis oli Wilsonin paras ystävä, joka sai hänet tuntemaan asioita, joita ei selvin päin tuntenut. Pian kannabis vaihtui kuitenkin kovempiin aineisiin.

– Kun minulla oli tapana käydä ulkona, tuntui, että kokaiinia oli kaikkialla. Jollain oli aina kokaiinia mukanaan. 22-vuotiaana käytin sitä ensimmäisen kerran. Olin hukassa oleva nuori, joka halusi kokea jotain.

– Aluksi en käyttänyt sitä usein – kerran tai kaksi vuodessa, mutta kun olin 28, käytin sitä jo muutaman viikon välein. Nuo yöt pilasivat minut. Noista öistä tuli ainoita iltoja, jollain pystyin tuntemaan jotain, Wilson kertoo.

Kokaiinin aiheuttama olotila oli kuitenkin vain hetkellistä. Kun kokaiinin vaikutus lakkasi, iski karu todellisuus rajusti vasten kasvoja. Wilsonilla oli kuitenkin oma ratkaisunsa siihen, miten estäisi kokaiinin vaikutuksen päättymisen jälkeisen pahan olon.

– Pelkäsin sitä niin paljon, että kannoin unilääkkeitä aina mukanani yökerhoissa. Otin sen ennen kuin pääsin kotiin, jotta voisin vain vaipua uneen. Se oli niin kamala huumeiden ja alkoholin koktaili, että taksimatkalla kotiin mietin usein, että heräänkö minä huomenna. Kerran jätin viestin päiväkirjaani siltä varalta, jos en heräisikään. En itse muista tehneeni niin, Wilson muistelee.

Wilson oli riippuvainen, mutta NHL:ssä peli kuitenkin kulki ja Wilson pääsi Nashville Predatorsin riveissä aina Stanley Cupin finaaleihin asti. Taustalla piili kuitenkin ongelma, jonka vaaroja Wilson ei itse vielä tiedostanut.

Vuoden 2018 lokakuussa kaikki kuitenkin muuttui.

– Minulla oli silloin jälleen yksi tuollainen yö. Viimeinen sellainen. Minun kehossani oli kaikkea sitä – alkoholia, kokaiinia ja unilääkkeitä. Enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja minulla oli harjoitukset seuraavana aamuna, Wilson kertaa.

– Helvetti. Vain sillä sanalla voin kuvata heräämistä seuraavana aamuna. Krapula ei pääse edes lähelle sitä. En ollut ottanut mitään yli kahdeksaan tuntiin, mutta en nähnyt eteeni. Näin juuri ja juuri käteni naamani edessä. Kun kävelin kaukaloon, luulin pyörtyväni. Päätin siinä hetkessä, etten voi tehdä enää niin. Ei ollut vaihtoehtoa. Aioin kertoa valmentaja Jared Bednarille kaiken. Aioin hankkia apua.

Wilsonin aikeet muuttuivat kuitenkin sillä samalla hetkellä, kun Bednar ilmoitti harjoitusten olevan tällä kertaa vapaaehtoiset. Wilson päätti tunnustuksen sijaan lähteä kotiin potemaan pahaa oloaan. Apua ongelmiinsa Wilson haki vasta kauden päätyttyä.

– Taistelin mieltäni vastaan niin kovasti loppukauden ajan. Olen onnekas, etten viettänyt enää tuollaista yötä. Se oli onnea. Koska olin jo menettänyt kontrollin. Jos olisin viettänyt vielä yhden sellaisen yön… En tiedä, en tiedä. Olen onnekas, että olen vielä täällä. Tiedän sen. Addiktio on hirviö.

Lopulta Wilson sai apua riippuvuuteensa ja on ollut raittiina jo kaksi ja puoli vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja