Lääkekannabikseen liittyvä lainsäädäntö on ollut sekavaa – "Markkinoilla saattaa olla tuotteita, joiden ei pitäisi olla siellä"

Suomalaisilta viranomaisilta on puuttunut yhtenäinen tulkinta hampun ei-huumaavasta ainesosasta CBD:stä eli kannabidiolista tai lääkekannabiksesta. Kysymys on ollut siitä, sovelletaanko CBD-tuotteisiin lääke-, elintarvike-, vai uuselintarvikelainsäädäntöä.

Hiljattain Evira linjasi, että hampun kukinnot lasketaan elintarvikkeiksi. Vasta, kun kasvimateriaalissa on rikastettu CBD-pitoisuus korkeammaksi kuin prosessoimattomassa materiaalissa, tuote on uuselintarvike, jolloin maahantuonti on luvanvaraista.

Markkinoinnissa ei saa esittää terveysvaikutusväitteitä, ja jokainen valmiste luokitellaan koostumuksen, vaikutuksen ja esitystavan perusteella.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole löytänyt CBD:n käyttöön liittyviä riskejä. Aineen kerrotaan esimerkiksi rauhoittavan ja lieventävän kipua.

Huumaava ainesosa THC on kielletty

Ratkaisevaa on myös, voiko tuotteessa olla THC:tä eli kannabiksen huumaavaa, psykoaktiivista ainesosaa.

Markkinoilla saattaa olla tuotteita, joiden ei pitäisi olla siellä, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.

– Se ei ole mitenkään tavatonta.

Ulkomailta tuotavissa tuotteissa voi olla THC:tä, koska EU:n linja kannabiksen suhteen ei ole yhtenäinen.

– Paikallisten viranomaisten leima ei välttämättä kerro laillisuudesta täällä, Pihlainen sanoo.

Suomessa useissa verkkokaupoissa myydään CBD-A-tuotteita. CBD-A on eräänlainen CBD:n kemiallinen esiaste. Verkkokauppojen sivuilla kirjoitetaan, että “tuotteella voi olla myönteisiä vaikutuksia terveyteesi, mutta valitettavasti emme voi kertoa niistä enempää.”

“Suomi tarvitsee hamppustrategian”

Eviran linjaus kuitenkin selkeyttää asioita. Se on tervetullut ensimmäiselle suomalaiselle kannabisyhtiölle Hamppusampo Oy:lle.

– Voimme vihdoin aloittaa yhtiön sopimusviljelijöiden tuottaman Finola-lajikkeen kukintojen markkinoinnin elintarvikkeena, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen.

CBD:ssä nähdään maailmalla paljon kaupallista potentiaalia. Kanadassa on CBD:n kaupallistaneita pörssiyhtiöitä, joihin ovat sijoittaneet myös suomalaiset.

Hyvösen mielestä Suomi on jo auttamatta jäljessä hampun kaupallistamisessa. 

Lue myös:

    Uusimmat