Nuuskan tavoin käytettävät nikotiinipussit viedään Suomessa nyt käsistä – tällaiset haittavaikutukset niillä on

Nikotiinipussit revitään käsistä – tällaisia terveyshaittoja niihin liittyy 9:21
Nikotiinipussit revitään käsistä – mitä terveyshaittoja niihin liittyy? Katso video!

Vahvoja nikotiinipusseja ei ole huhtikuusta alkaen enää luokiteltu lääkkeeksi Suomessa, mikä on saanut niiden kaupan kukoistamaan.

Nuuskan tavoin käytettäviä nikotiinipusseja on Suomessa aiemmin voitu myydä korkeintaan neljän milligramman nikotiinipusseja esimerkiksi kaupoissa ja kioskeissa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kumottua huhtikuussa tätä vahvempien nikotiinipussien lääkeluokituksen, kioskeista on saanut laillisesti vahvempaa tavaraa. Ruotsissa vahvoja nikotiinipusseja valmistavan suomalaisyrityksen mukaan heidän myyntinsä on 15-kertaistunut sitten Fimean huhtikuisen päätöksen.

– Varasto myytiin loppuun parissa viikossa, ja sen jälkeen onkin ollut todella kiire, sanoo Valø Swedenin perustaja Timo Nurminen.

Yrityksen myymissä nikotiinipusseissa on tällä hetkellä tuotteesta riippuen 4–12 milligrammaa nikotiinia pussia kohden. 

Nurmisen mukaan Suomessa pusseille alustavasti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kaavailema 16 milligramman yläraja olisi sopiva. Toistaiseksi kattoa ei ole.

– En näe mitään syytä miksi sitä paljon vahvempia nikotiinipusseja pitäisi markkinoilla edes olla.

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelemaa vahvojen nikotiinipussien kieltoa yrittäjä pitää kohtuuttomana. 

Nurminen pitäisi parempana vaihtoehtona, että tuotteita voitaisiin myydä valvotusti ja verotuloja tulisi Suomen valtiolle harmaan talouden laariin satamisen sijaan.

Lukuisia haittavaikutuksia

Nikotiinipussit sisältävät muun muassa vettä ja suolaa, maku- ja makeutusaineita, nikotiinia ja täyteaineita. Nuuskassa on maku- ja makeutusaineiden sijaan tupakkaa ja kemiallisia yhdisteitä.

Katri Saarela Ehyt ry:stä kertoo, että nikotiinilla on paljon haittavaikutuksia, erityisesti kehittyvän nuoren aivoille.

– Nikotiini muuttaa aivojen rakennetta ja toimintaa. Se vaikuttaa myös kognitiivisiin toimintoihin, eli haittaa oppimista. Lisäksi nikotiini vaikuttaa akuutisti verenkieroelimistöön ja nostaa sykettä, nostaen rytmihäiriön riskiä.

Saarelan mukaan nikotiinipussit eivät ole nuuskaa yhtään parempi tuote, koska ne aiheuttavat riippuvuutta.

– Nikotiinipussit on alunperin tarkoitettu lääkkeellisesti käytettäviksi vieroitusoireiden helpottamiseksi, kun lopetetaan tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttö. Näitä uusia tuotteita ei käytetä lääkkeellisesti, vaan ne ovat päihdekäyttöön tarkoitettuja tuotteita, Saarela sanoo.

Saarela toivoo, että uusi laki tupakkatuotteista saataisiin voimaan mahdollisimman pian, jotta myös nikotiinipussit olisivat lain alaisuudessa.

Katso Saarelan ja Nurmisen pidemmät haastattelut yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat