Lääkärit hämmästelevät harvinaista tapausta: Vauva kasvoi äidin maksassa

Lääkärit hämmästelevät sosiaalisessa mediassa äärimmäisen harvinaislaatuista kohdunulkoista raskautta, jossa ihmisalkio kasvoi naisen maksassa. Miljoonia katselukertoja keränneestä videosta uutisoivat muiden muassa Independent sekä New York Post.

Kanadalainen lastenlääkäri Michael Narvey luuli nähneensä kaiken ennen kuin törmäsi maksaan muodostuneeseen raskauteen. Harvinaislaatuinen kohdunulkoinen raskaus paljastui, kun 33-vuotias potilas saapui vastaanotolle kuukautisten poisjäämisen ja emättimen poikkeavan verisen vuodon vuoksi.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Muualle kuin kohtuonteloon muodostuneita raskauksia on noin prosentti kaikista raskauksista. Valtaosa tällaisista ektooppisista raskauksista sijaitsee munanjohtimessa. Terveyskirjaston mukaan loput muutama prosenttia tapauksista sijaitsevat munasarjoissa, vatsaontelon pinnassa, kohdun kaulakanavassa sekä keisarileikkauksen jälkeisissä leikkausarvissa.

Maksassa sijaitsevat raskaudet ovat äärimmäisen harvinaisia. Lääkäri Narvey ei ollut koskaan nähnyt vastaavaa. Hän ei kerro yli 7,3 miljoonaa katselukertaa keränneellä videollaan, milloin ja missä tapaus on sattunut.

Maksaan muodostunut raskaus on vaarallinen

Sittemmin kanadalaiskollegansa viraaliksi muodostuneen videon on jakanut myös brittilääkäri Karan Raj. Hän kertoo omalla videollaan, että vastaavia tapauksia on raportoitu vain kourallinen.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Vuonna 2012 kiinalaislääkärit raportoivat hyvin samankaltaisesta tapauksesta, josta nyt on kyse. 33-vuotiaan naisen vatsakipujen, kuukautisten poisjäämisen ja pitkittyneen verisen vuodon syyksi paljastui maksaan muodostunut kohdunulkoinen raskaus.

Maksaan muodostuneita raskauksia on raportoitu niin ikään Kiinassa vuosina 2017 sekä 2020

Kiinalaislääkäreiden mukaan maksaan muodostuneelle raskaudelle ei ole selkeää syytä. Todennäköisesti hedelmöittynyt munasolu on aluksi syntynyt vatsaonteloon, josta se on nesteiden mukana päätynyt kasvamaan maksan pinnalle – painovoiman vuoksi yleensä maksan alaosaan. Vatsaonteloraskaudet ovat nekin hyvin harvinaisia.

Maksaan muodostunut raskaus on vaarallinen, sillä se voi johtaa voimakkaaseen sisäiseen verenvuotoon. Maksaan kiinnittyneet raskausmuodostumat on poistettava naisen elimistöstä mahdollisimman ajoissa. Vuonna 2012 parikymppinen, raskausviikolla 18 ollut nainen kuoli verenvuotoon sen jälkeen, kun hänen maksansa alaosaan kiinnittynyt sikiö oli poistettu.

Vuonna 2003 muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi Etelä-Afrikassa syntyneestä lapsesta, joka oli "kasvanut maksassa". Kyseinen vauva kuitenkin kehittyi äitinsä maksan ulkopuolella, ei sisällä.

Kohdunulkoisen raskauden oireet

Kohdunulkoisessa raskaudessa kuukautisten tyyppiset vuodot eivät välttämättä jää pois, mutta raskaustesti on yleensä positiivinen.

Muualle kuin kohtuun muodostuneen raskauden oireita ovat määrältään vaihteleva verinen vuoto sekä alavatsan usein toispuoleiset kivut. Myös pahoinvoinnin ja rintojen arkuuden kaltaisia tavallisia raskausoireita voi esiintyä. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos raskaudenaikaiseen verenvuotoon liittyy voimakkaita kipuja.

Kohdunulkoisen raskauden riskiä kasvattavat gynekologiset tulehdukset, tupakointi, lantion alueen leikkaukset ja endometrioosi.

Näin papa-koe otetaan 1:21
Poikkeava verinen vuoto voi olla kohdunkaulan syövän varhaisoire. Katso, miten syövän seulonnassa käytetty papakoe tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat