Mainos

Lääkärillä on lentokoneessa auttamisvelvollisuus - muutama olut ei tätä muuta

Lääkärillä on auttamisvelvollisuus, jos lentokoneessa on kiireellistä apua tarvitseva potilas.  Esimerkiksi alkoholin nauttiminen ennen lentoa tai lennon aikana ei tätä auttamisvelvollisuutta poista.

HUS:n hallintoylilääkäri ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kuitenkin korostaa, että lääkärin on lentokoneessa tapahtuvissa sairastapauksissa hyvä huomioida omat kykynsä.

– Oma osaaminen on ihan keskeistä, eli ketään ei voida velvoittaa tekemään sellaisia asioita, joita hän ei osaa, Lehtonen sanoo.

Lentokone operaatioille haastava paikka

Paljon matkustava lääkäri joutuu todennäköisesti joskus tilanteeseen, jossa lentokoneessa kuulutetaan lääkäriä auttamaan matkustajaa. Lentokone on kuitenkin lääketieteellisille operaatioille hyvin haastava paikka.

– Siellä on moottoreiden aiheuttamaa taustamelua, valaistus ei ole hirveän hyvä, siellä on ahdasta, siellä ei ole minkäänlaista yksityisyyttä, EMA Finlandin vastaava lääkäri Ari Kinnunen sanoo.

Lentokoneessa ei voi tehdä monimutkaisia operaatioita, ja yleensä lääkäri voi lähinnä arvioida potilaan tilaa.

– Lentokoneen lääkintätekniset valmiudet ovat erittäin vajavaiset. Tosin esimerkiksi Finnairin laajarunkokoneissa on välineet, jotka mahdollistavat sen, että voidaan katsoa potilaan veren happikyllästeisyys ja mitata veren sokeripitoisuus. Nämä eivät kuitenkaan ole itsestään selviä asioita, Kinnunen sanoo.

Arvioidessaan tilannetta lentokoneen matkustamossa lääkäri joutuu ottamaan kantaa paitsi oireiden syyhyn myös siihen, onko matkan jatkaminen turvallista. Päätöksen koneen laskeutumisesta tekee kuitenkin kapteeni.

Tilastojen mukaan lennon keskeyttäminen on kuitenkin lähes puolessa tapauksista lääketieteellisesti tarpeetonta.

Potilasvahinkolaki pätee vain Suomessa

Potilasvahinkolaki ei aina päde lentokoneessa annettuun hoitoon, sillä lain soveltaminen rajoittuu Suomessa annettuun terveyden- ja sairaanhoitoon.

– Jos lentokone on Suomen yläpuolella, potilasvahinkolaki pätee suomalaisessa koneessa, mutta muualla ei. Lentokoneissa on ollut potilasvahinkotapauksia, joissa on arvioitu, soveltuuko laki vai ei, Lehtonen sanoo.

Lääkäreiden roolista ja velvollisuuksista lennoilla keskusteltiin Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.