Mainos

Lääkäriliitto varoittaa: Perusterveydenhoitoon pääsy ei parane – voi jopa heiketä

Lääkäriliitto ei usko esitetyn sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen parantavan perusterveydenhoidon ongelmia.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mukaan tällä hetkellä terveydenhuollon ongelmana on etenkin vaikeus päästä perusterveydenhoitoon.

– En näe, että tässä esityksessä olisi mitään sellaista, että perusterveydenhoito sujuisi jatkossa jouhevammin. Meillä tulee edelleenkin olemaan hyvin jakautunut perusterveydenhuolto: työikäisille oma, varakkaimmille oma yksityislääkäreissä vakuutuksen kautta, korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille oma ja neljänteen kategoriaan jäävät työttömät, lapsiperheet, eläkeläiset ja vähävaraiset. 

Mikä sote-esitys?

Lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä julkistettiin maanantaina. Esityksen mukaan Suomeen muodostetaan viisi sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymää, joilla on järjestämisvastuu julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Palveluiden tuottamisesta vastaavat kullakin viidellä alueella valitut kunnat tai kuntayhtymät. Tuottamisvastuussa olevat kunnat toteuttavat palvelut kunnan omana toimintana. Lisäksi omaa palvelutuotantoa voidaan täydentää yksityisiltä palvelujen tuottajilta hankittavilla palveluilla. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa toimintaa, mutta kunnat vastaavat jatkossakin sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta. Rahoitus perustuu kunnan asukaslukuun sekä ikärakenteeseen ja sairastavuuteen. Kuntien rahoitusosuus kerätään sosiaali- ja terveysalueille, jotka osoittavat sen edelleen tuottamisvastuussa oleville kunnille ja kuntayhtymille. 

Uudistuksessa kumotaan kansanterveyslaki, erikoissairaanhoitolaki sekä sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtion avustuksesta annettu laki. 

Yhtenä nykyjärjestelmän ongelmana Pälve pitää sitä, että terveyskeskukset ovat etääntyneet kuluttajasta. Tämän ongelman Pälve näkee pysyvän ennallaan.

– Koska esityksessä terveyspalvelujen tuottajan koko kasvaa, taitaa käydä niin, ettei ole kannusteita tuoda palveluita lähemmäksi potilaita. Jos kannusteita ei ole ja tuottajan koko kasvaa, niin pelkään, että terveysasemat etääntyvät edelleen.

Pälve pitää sote-esityksessä ongelmallisena etenkin sitä, että palveluiden tuottaminen jää yhdelle suurelle toimijalle. Koska palvelut tuotetaan pääosin kunnallisena terveydenhoitona, kilpailua ja painetta palvelun parantamiseen ei synny. Sen takia Pälve ei usko uudistuksella tavoiteltavan kahden miljardin kustannussäästöjen toteutuvan.  

– Emme näe, että tämä säästötavoite onnistuu uudistuksella. Lisäksi esityksessä ei toteudu eurooppalainen arvo siitä, että potilas voisi valita palvelunsa.

Lääkäriliiton mukaan suomalaisten saama perusterveydenhoito järjestetään perin erikoisella tavalla.

– Suomen kaltaista järjestelmää ei ole missään Pohjoismaissa eikä Euroopassa. Tässä suhteessa Suomen kansalaiset ovat Euroopassa jälkijunassa, ehkä jopa resiinalla perässä pomppimassa.

Pälve muistuttaa, että vaikka Suomessa perusterveydenhoito on vaikeuksissa, on erikoissairaanhoito maailman huipputasoa.  

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lakiesityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta lausuntokierrokselle. Kunnat ja muut sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat voivat kertoa näkemyksensä esityksestä 14.lokakuuta mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.