Mainos

Lääkärilehti: Huumaavat lääkkeet jatkossa vain e-reseptillä

Marraskuun alusta lähtien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja huumausaineiden reseptit saa vain sähköisinä. 

Lääkärilehden mukaan potilaat eivät voi jatkossa enää kieltäytyä e-reseptistä keskushermostoon vaikuttavien, niin sanottujen PKV-lääkkeiden, ja huumausainereseptien kohdalla.

Lainmuutoksella halutaan ehkäistä näiden lääkkeiden väärinkäyttöä.


Reseptin korjaaminen mahdollistuu

Lääkärien toivomuksesta e-reseptiin tulee myös mahdollisuus korjata reseptiä, joka on jo kokonaan toimitettu. Tätä tarvitaan esimerkiksi tilanteissa, joissa lääkkeen määrännyt lääkäri haluaa kirjata reseptiin uusimiskiellon.

Apteekille tulee taas oikeus tehdä reseptiin teknisiä korjauksia lääkäriltä kysymättä. Puutteellisia reseptejä voidaan korjata apteekissa sopien siitä lääkärin kanssa esimerkiksi puhelimitse. Valmisteen muotoa tai määrättyä määrää näin ei voi korjata.

Uusiminen helpottuu

Marraskuun alusta alkaen potilas voi pyytää reseptin uusimista Omakanta-palvelun kautta. Tähän asti uusimispyynnöt ovat tulleet terveydenhuoltoon apteekin kautta. Terveydenhuollon yksikkö päättää itse, ottaako se sähköisiä uudistamispyyntöjä vastaan.

– Ensisijaisesti potilaalle tarjotaan järjestelmässä sitä terveydenhuollon yksikköä, joka on määrännyt uusimman ­uusittavista resepteistä, projektipäällikkö Harri Nurmi THL:sta Lääkärilehdelle.

Marraskuisen lakimuutoksen myötä tulee myös mahdollisuus kirjoittaa henkilötunnuksettomia reseptejä.

– Tällaisia reseptejä apteekki ei voi toimittaa ilman potilasohjetta.

Tietojenluovutuskielto mahdolliseksi

Potilas voi marraskuun alusta alkaen asettaa myös reseptikohtaisen tietojenluovutuskiellon. Kielletystä reseptistä ei saa luovuttaa tietoja apteekeille eikä terveydenhuollolle. Vain lääkkeen määrännyt lääkäri saa tietoja reseptistä reseptikeskuksesta.

– Potilasohjeen viivakoodi on reseptin yksilöivä tunniste, jonka avulla lääke voidaan potilaalle apteekista toimittaa, Nurmi kertoo.

Nurmi muistuttaa, että potilastietojärjestelmässä mahdollisesti ylläpidettävään lääkityslistaan kielto ei vaikuta.

Muutokset eivät koske niitä lääkäreitä tai organisaatioita, jotka eivät vielä ole liittyneet e-reseptijärjestelmän käyttäjiksi.

Käyttäjäksi liittyminen ei ole pakollista organisaatioille ja omassa praktiikassaan toimiville lääkäreille, jotka kirjoittavat alle 5 000 reseptiä vuodessa. He voivat jatkaa paperireseptin käyttöä vuoden 2016 loppuun saakka.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.