Mainos

Lääkärilakon sovittelu jatkuu iltapäivällä

Jo 13 viikkoa jatkuneen lääkärilakon sovittelua jatketaan tänään iltapäivällä. Akavalaisen Lääkäriliiton ja työnantajapuolta edustavan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelijoiden on määrä saapua valtakunnansovittelijan toimistoon ensimmäistä kertaa yhdessä sen jälkeen kun Lääkäriliitto 10. toukokuuta hylkäsi Saloniuksen tekemän sovintoesityksen.

Kuntatyönantaja ja lääkärit ovat viime viikkoina selvitelleet mahdollisuuksia kompromissin löytämiseksi lähinnä omilla tahoillaan. Osapuolet ovat myös tavanneet kukin vuorollaan valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen.

Viime viikolla sovittelija tapasi Lääkäriliiton puheenjohtajan Heikki Pälveen ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajan Jouni Ekurin. Tuolloin sovittiin, että Salonius käy aamulla keskusteluja Lääkäriliiton kanssa, minkä jälkeen paikalla ovat molemmat osapuolet.

Kuukausi sitten tarjous oli 8,3 prosenttia

Kiistan ratkaisemista on pidetty poikkeuksellisen vaikeana lääkäreiden palkankorotuksia koskevan vaatimuksen vuoksi. Lääkäriliitto on vaatinut 20 prosentin korotuksia säännöllisen työajan ansioihin, mikä ylittäisi monin kerroin viime tuloratkaisussa sovitun tason.

Sovittelijan vajaa kuukausi sitten tarjoama sovintoesitys olisi tuonut kaksivuotisen, kustannusvaikutuksiltaan 8,3 prosentin sopimuksen. Lääkäriliitto piti sen palkankorotustasoa liian matalana ja eri lääkäriryhmien osalta epäoikeudenmukaisena.

Kunnallisten sairaala- ja terveyskeskuslääkäreiden lakko alkoi 12. maaliskuuta. Paineet kiistan laukaisemiseen ovat kovat: Jos lakko ei ratkea ennen juhannusta, sovun on yleisesti arveltu lykkääntyvän pitkälle kesälomakauden yli.

Lääkärilakko on venymässä pisimmäksi työtaisteluksi vuosikymmeniin. Edellinen ennätyspitkä työtaistelu nähtiin vuosien 1997-98 taitteessa, kun palomiehet lakkoilivat muutaman päivän yli 12 viikkoa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.