Mainos

Lääkärilakko yhä lähempänä

Mahdollisen lääkärilakon kohtalo ratkeaa viikonvaihteessa. Avointa virkaehtosopimusta koskevan kiistan sovittelua jatketaan perjantaina. Osapuolet valmistautuvat käsittelemään lauantaina mahdollisen sovintoesityksen.

Sovittelu jatkuu perjantai-iltana kello 18. Osapuolten työryhmät tapaavat sitä ennen kello 16.

Akavalaisen Lääkäriliiton valtuuskunta valmistautuu kokoontumaan lauantai-aamuna kello 10 päättääkseen ratkaisusta. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) valtuuskunta on valmis päättämään asiasta puhelinkokouksessa.

Lääkäreiden lakko alkaa ensi maanantaina kello 12, mikäli ratkaisua ei siihen mennessä löydy.

Torstaina kiistaa selviteltiin työryhmien välillä. Lääkäriliiton neuvottelupäällikön Matti Koivistoisen mukaan tilanne on avoin.
-Tavoitteena on yhä se, että saataisiin lauantaiksi sovintoesitys. Lupausta siitä ei ole, Koivistoinen kertoi torstaina.

Osapuolet odottavat perjantaina myös työtuomioistuimen kantaa uhkaavaan työtaisteluun. Kuntatyönantaja vei lakonuhan työtuomioistuimeen, koska se katsoo lakon olevan laiton.

Kuntatyönantaja: "Kiusantekolakko"

Työtaistelu olisi ns. täsmälakko 38 sairaalassa. Se kattaisi kaikki sairaanhoitopiirit. Parillisina viikkoina lakossa olisi noin 700 nukutus- ja röntgenlääkäriä, ja parittomina viikkoina noin 900 kirurgia ja silmälääkäriä.

Lakko on suunniteltu hyvin, sillä käytännössä kirurgit eivät voi työskennellä ilman nukutuslääkäreitä. KT:n neuvottelupäällikkö Eila Uotila luonnehtii työtaistelua kiusantekolakoksi.
-Potilaille aiheutettaisiin suunnattomia ongelmia. Kaikki muu toiminta estyy lukuunottamatta kaikkein kiireellisintä päivystystä, Uotila sanoo.
-Myöskään gynekologisia tai muitakaan leikkauksia ei voida tehdä ilman nukutusta, hän lisää.

Riidassa on kyse rahasta ja palkkarakenteesta. Lääkäriliitto hakee päivystyskorvauksien menetyksestä hyvitystä peruspalkkoihin. Vuoden 1996 lopussa voimaan tullut työaikalaki rajoittaa päivystyksiä, koska laissa määritellään vuotuinen ylityökatto.

Työnantaja on sitä mieltä, että lääkärit yrittävät päivystysten kompensaatiolla saada tupo-tasoa suuremmat palkankorotukset. Lääkäriliitto hylkäsi tammikuun lopussa kuntatyönantajan tarjouksen uudeksi virkaehtosopimukseksi ja jätti sen jälkeen lakkovaroituksen. Varsinaista uutta tarjousta KT ei ole jättänyt.

Neuvottelupäällikkö Uotila sanoo, että neuvotteluvara palkankorotuksissa on pieni. Hänen mukaansa tupo-korotuksia korkeampaa tarjousta ei ole tulossa.
-Kuntapuolen päättäjien kädet ovat aika tavalla sidottuja. Ei voida kuvitella, että KT:n valtuuskunta voisi hyväksyä tupo-ratkaisua korkeampia lukuja. Se ei ole tasapuolista kohtelua, Uotila sanoo.

Uotila viittaa alkuviikosta päättyneen palomiesten lakon ratkaisuun. Lähes 13-viikkoinen työtaistelu toi kuntien palveluksessa oleville palomiehille vain tupon mukaiset korotukset seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Ylimääräinen 0,8 prosentin korotus on palomiehille luvassa vasta vuonna 2000.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.