Mainos

Lääkärien puute ja kesä ruuhkauttanut terveyskeskukset

Terveyskeskusten pahin ruuhka-aika on alkanut kaikkialla Suomessa. Lääkäreiden vastaanottoaikoja voi joutua odottamaan jopa viikkoja. Myös päivystykset ovat ruuhkaisia juhannuksesta aina elokuun puoliväliin saakka, vaikka kesäisin palvelujen tarve yleensä vähenee.

Ruuhkia aiheuttaa muun muassa lääkäreiden ja heidän sijaistensa puute. Sairaaloissa lääkäritilanne on jonkin verran parempi, mutta ilta- ja yöpäivystysten keskittäminen terveyskeskuksista sairaaloihin saattaa aiheuttaa jonotusta. Lääkäriliiton apulaisneuvottelupäällikön Mikko Kankaan mukaan huonoin lääkäritilanne on Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. -Nämä ovat olleet kautta aikojen alueita, jotka oirehtivat, jos lääkärivajausta on.

Lääkäripulaa ympäri Suomea

Lääkäripula vaivaa kuitenkin lähes koko maata.

-On myös joitakin huonoon huutoon joutuneita terveyskeskuksia, joihin lääkärit eivät mene, jos muualta töitä saavat, sanoo Kangas.

Yksi huolenaihe on hänen mukaansa myös lääkäreiden "karkaaminen" ulkomaille.

-Selvää kuitenkin on, että lääkärien vähäinen määrä ei ole syynä lääkäripulaan.

Ajatus päivystyksen keskittämisestä sairaaloihin on Kankaan mielestä hyvä, mutta ei ratkaisu ongelmaan.

-Päivystysjärjestelmä on erittäin raskas ja ihmisiä sitova. Mutta jos on pula lääkäreistä ja pitkät jonot vastaanotoille, ja siihen pamautetaan vielä uusi päivystyssuunnitelma, niin ei siitä voi hyvää seurata.

Kangas haluaa korostaa, että ennen kuin päivystystä päästään järkeistämään, täytyy saada päiväaikainen järjestelmä toimimaan.

-Jos päiväaika ei toimi, päivystyspotilaaksi ilmoittautuu jokainen, joka tuntee tarvitsevansa lääkäriä, oli se sitten päivystysapua tai muuta.
STT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.