Lääkäri vastaa: Kylmää vai kuumaa juomaa flunssaan?

Kaatoiko kevätflunssa sänkyyn? Juo paljon kuumaa juotavaa, lepää ja pidä itsesi lämpimänä – vai onkohan näin?

Juotko flunssaisena juomasi kuumana vai kylmänä? Tämä iän ikuinen mysteeri jakaa mielipiteitä.

Toiset uskovat vakaasti kylmän juotavan tulehdusta hellittävään vaikutukseen, toiset nauttivat mieluummin kuumaa juomaa, josta nouseva höyry helpottaa tukkoista nenää.

– Ei ole oikeastaan merkitystä, juoko kuumaa vai kylmää juomaa, kunhan juo riittävästi. Kuume voi aiheuttaa nestehukkaa, vastaa johtava lääkäri Sari Anthoni Diacorilta.

– Vanha sanontahan on, että akuuttiin tulehdukseen kylmää ja krooniseen lämmintä. Tämä liittyy tosin lähinnä tuki- ja liikuntaelintulehduksiin. Kylmää ei varmaan pysty juomaan niin paljoa, että sillä olisi tulehdusta hillitsevää vaikutusta.

Lisäksi kylmä juotava voi tuntua inhottavalta, jos kurkku on oikein kipeä. Jos taas flunssapotilas innostuu juomaan liian kuumaa nestettä, voi se aiheuttaa palovammoja suun limakalvoille. Juoda voi myös liikaa – pikkulapsille liika juominen voi aiheuttaa jopa suolavajausta.

Jokaisen kannattaakin kokeilla itse, missä lämpötilassa neste menee helpoiten alas.

”Flunssaa ei voi ehkäistä lämpimillä vaatteilla”

Villasukat jalkaan ja kaulahuivi kaulaan – näillähän se flunssa pysyy loitolla. Vai pysyykö?

– Vastustuskykyä ei voi parantaa ylimääräisillä vaatekappaleilla, Anthoni sanoo.

Flunssa on tavallisesti viruksen aiheuttama, ja se tarttuu pisaratartuntana. Nuhanenää ei siis voi ehkäistä varustautumalla lämpimillä vaatteilla.

– Flunssaa voi sen sijaan ehkäistä hyvää yleiskuntoa ylläpitämällä eli riittävällä liikunnalla ja monipuolisella ravinnolla.

Lue myös:

    Uusimmat