Lääkäri: Suomi siirrettävä toiselle aikavyöhykkeelle – kansalaisten terveys kohenisi

THL:n tutkimuslääkäri Timo Partonen esittää ratkaisua, jolla päättäjämme voisivat pelastaa kaamosoireista ja kellonvaihteluista kärsivät kansalaiset.

On taas käsillä se aika vuodesta, kun kelloa pitää siirtää tunnilla eteenpäin. Tutkimusprofessori Timo Partosen mielestä moisesta kellon siirrosta on suoranaista haittaa terveydelle, ja siksi käytännöstä tulisikin luopua.

– Kesäajan käyttö on jossain määrin ongelmallista kaikille ihmisille, sillä se häiritsee uni-valverytmiä. Nukkuminen vaikeutuu kellonsiirron jälkeen: unesta tulee katkonaisempaa, se jää kevyeksi eikä virkistä kuten aiemmin.

Osalla ihmisistä oireilu voi olla lievää, mutta monien unirytmi on sekaisin päivätolkulla kellon siirron jälkeen.
– Joillain ihmisillä, etenkin jos on jo sairauksia, univaikeudet voivat kestää pidempäänkin, yli viikon tai jopa pari viikkoa.

Eniten kärsivät iltavirkut ja sydänsairaat.

– Isossa saksalaistutkimuksessa osoitettiin, että iltavirkut eivät saa koko kesän aikana uudesta aikataulusta kunnolla kiinni, vaan ovat jatkuvasti jonkin verran univelkaisia. Iltavirkuilla on tällöin tavallista suurempaa vaihtelua unirytmissään työ- ja  vapaapäivien välillä, he eivät löydä säännöllistä rytmiä, Partonen kertoo.

Kurjempiakin haittavaikutuksia on.

– Kaksi ruotsalaistutkimusta on osoittanut, että kesäaikaan siirron yhteydessä sydänsairauksia sairastaville ihmisille ilmaantuu enemmän sydänkohtauksia, kun he joutuvat muuttamaan sosiaalisen lukujärjestyksensä aikataulua.

Elimistö kärsii vuorokausirytmin muutoksista, ja niinpä myös esimerkiksi vuorotyön ja aikaerolentojen on havaittu rasittavan sydäntä ja verisuonia.

Minkä ajan mukaan suomalaisten olisi terveellisintä elää?

– Kesäajan käytöstä tulisi luopua, noudatettaisiin samaa aikaa ympäri vuoden. Jos haluttaisiin syksy- ja talviaamuista valoisampia, Suomen kannattaisi myös muuttaa aikavyöhykettään. Siirto kannattaisi tehdä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Kun valoa olisi aamulla enemmän, kaamosoireet helpottaisivat, Partonen visioi ja muistuttaa kaamosoireilun olevan yleistä suomalaisilla aikuisilla.

Keski-Euroopan aikaa noudattavat esimerkiksi naapurimme Ruotsi ja Norja.

Kansanterveydellä ei toistaiseksi ole perusteltu aikavyöhykkeiden muutoksia, mutta taloudellisista ja poliittisista syistä niitä tehdään.

– Aikavyöhykkeethän ovat ihmisten tekemiä sopimuksia. Kesäajan käytöstä voidaan luopua tai ottaa se käyttöön sopimuksella, samoin aikavyöhykkeen. Viimeksi aikavyöhykkeitä on muutettu Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat