Kesäajan valinta pysyväksi ajaksi olisi karhunpalvelus suomalaisille, sanoo tutkimusprofessori – näin hän perustelee näkemyksensä

Kellojen siirtely voi loppua jo pian 2:21

EU:ssa ollaan luopumassa kellojen siirtelystä. Myös Suomen on siis päätettävä, jääkö se pysyvästi kesä- vai talviaikaan. THL:n tutkimusprofessorin mukaan kesäaikaan jämähtäminen olisi karhunpalvelus suomalaisille.

Tutkimusprofessori Timo Partonen listaa THL:n blogissaan useita syitä, miksi suomalaisten kannattaisi valita pysyvä talviaika kesäajan sijasta:

Jos pysyväksi ajaksi valittaisiin kesäaika, aamut lokakuun lopulta maaliskuun lopulle olisivat nykyistä pimeämpiä, sillä aamu sarastaisi myöhemmin. Tämä aiheuttaisi Partosen mukaan lisää jätätystä suomalaisten sisäisiin kelloihin ja sen myötä unirytmin muutoksia, yöunen katkoksia, väsymystä ja mielialan laskua.

– Huonosti nukutut yöt rasittavat myös sydäntä ja verisuonia, voimistavat nälän tunnetta ja heikentävät sokerinsietoa. Lokakuulta helmikuulle olisi odotettavissa niin univelan kuin kaamosoireilun yleistyminen, hän kirjoittaa.

"Aamun valosta tulee ehtyvä luonnonvara"

Partonen pelkää, että ilmastonmuutos voisi tulevaisuudessa synkistää aamuja vielä entisestään.

– Aamun valosta tulee ehtyvä luonnonvara. Toteutuipa ilmastonmuutoksen skenaarioista mikä tahansa, Suomessa talvet synkistyvät. Tällöin pysyvän kesäajan valitseminen olisi karhunpalvelus suomalaisille.

– Pysyvä kesäaika pimentäisi aamut juuri silloin, kun päivät ovat paitsi lyhimmillään myös pilvisimmillään, marraskuulta tammikuulle.

Hämäristä illoista apu uniongelmiin

Jos pysyväksi ajaksi valittaisiin talviaika, illat olisivat puolestaan nykyistä hämärämpiä. Partosen mukaan se tahdistaisi suomalaisten sisäisiä kelloja ja voisi tuoda apua uniongelmiin.

– Tämä olisi sisäisen kellon toimintaa tahdistava aikamerkki, joka edistää nukahtamista ja voisi myös johtaa parempiin yöuniin. Nykyisin suomalaiset kärsivät univaikeuksistaan useimmiten juuri kesäisin, ja iltavirkkujen ja univelkaisten osuus niin murrosikäisistä kuin aikuisista on viime vuosina suurentunut.  

Lue myös:

    Uusimmat