Lääkäri: Puhekyvyn menetys voi uhata myös älyllistä ajattelua

HUS:in neurologian poliklinikan vs. osastonylilääkäri Sari Atula kertoo, että puhekyvyn menetys eli afasia voi pahimmillaan viedä koko minäkuvan.

Puhekyvyn menetys on useimmiten aivohalvauksesta johtuvaa. Sairastunut kärsii myös usein puheen ymmärtämisen häiriöstä.

– Usein puhekyvyn menetykseen liittyy myös puheen ymmärtämisen vaikeus, jolloin ympäröivän maailman ymmärtäminen on vaikeaa. Vaikean halvauksen kokenut ei useinkaan kykene kovin älykkääseen ajatteluun, sillä ajattelemme sanoilla, vs. osastonylilääkäri Sari Atula HUS:in neurologian poliklinikalta sanoo.

– Vasen ohimolohko on aluetta, jossa tiedostamme, että minä olen minä. Sanotaan, että siellä on ihmisyys.

Lievemmin vaurioitunut potilas on taas altistunut depressiolle. Tuolloin sairastunut itse ymmärtää, ettei ymmärrä. Turhauma voi tehdä ihmisestä ahdistuneen tai jopa aggressiivisen.

– Ymmärtämättömyyden vuoksi esimerkiksi puolison voi olla vaikeaa hoitaa potilasta kotona, tämä kun ei välttämättä ymmärrä ja hahmota mitä hänelle sanotaan.

Kommunikoi normaalisti

Afasiapotilaalle voi viestiä kuitenkin ihan tavallisesti, mutta rauhallisesti.

– Potilaalle on hyvä puhua hitaasti ja selkeästi, lyhyitä ja yksinkertaisia lauseita. Keskustelulle kannattaa ottaa aikaa, katsoa suoraan potilasta silmiin ja puhua konkreettisista arkipäivän asioista eikä kovin korkealentoisista jutuista, Atula neuvoo.

– Joskus eleet, piirrokset, kuvat ja kädellä näyttäminen auttavat. Yleensä potilaalle puhuttaessa tiedetään jo, minkä tasoisesta vauriosta on kyse. Voi toimia sen mukaan.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat