Mainos

Viisi merkkiä aivoinfarktista – ota nämä vakavasti!

Joka vuosi noin viisi tuhatta suomalaista kuolee aivoinfarktiin ja noin 10 000–15 000 selviää siitä. Selviytymisen kannalta ratkaisevaa on, että pääsee välittömästi hoitoon. Mistä merkeistä sitten tietää, että nyt on tosi kyseessä? Aiheesta kirjoitti Reader’s Digest.

Kun ihminen saa aivoinfarktin, aivosoluja tuhoutuu lähes kaksi miljoonaa minuutissa. Mitä pidempään tilanne jatkuu ilman, että siihen puututaan hoidolla, sitä todennäköisemmin potilaalle tulee myöhemmin ongelmia esimerkiksi puhumisen, muistamisen tai käytöksen kanssa – jos ylipäätään jää henkiin.

Kun infarkti tunnistetaan ajoissa ja hoitoon päästään heti, ihminen voidaan pelastaa ja vahingot minimoida. On siis tärkeää soittaa heti yleiseen hätänumeroon 112.

Näet kahtena tai puutteellisesti

Kahtena näkeminen tai näön hämärtyminen tai katoaminen toisesta silmästä saatetaan laittaa vaikka väsymyksen tai ikääntymisen piikkiin. Kyse voi kuitenkin olla myös siitä, että tukkeutunut aivovaltimo haittaa hapen kulkeutumista silmään. Jos tilanne tulee äkkiä päälle eikä mene ohi, sitä ei kannata vähätellä.

Toinen käsi puutuu tai suupieli roikkuu

Joskus ihminen saattaa herätä käsi tunnottomana, koska on nukahtanut sen päälle. Jos puutuminen ei kuitenkaan ala melko heti hellittää tai se ilmenee muunlaisessa tilanteessa, on syytä soittaa ambulanssi. Aivoinfarktiin liittyvä vähentynyt verenkierto voi aiheuttaa tällaista tunnottomuutta. Tilanteeseen voi liittyä myös toisen suupielen roikkumista.

Puhe puuroutuu

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa puheen sammaltamista, mutta jos puhe puuroutuu yhtäkkiä, hoitoon hakeutumisessa ei kannata aikailla.

Sanoja ei muodostu

Jokainen saattaa satunnaisesti unohtaa tietyn sanan tai nimen, mutta jos suusta ei tule yrityksestä huolimatta ulos mitään tai ainakaan mitään normaaliksi puheeksi ymmärrettävää, kyse voi olla aivoinfarktista. Ihminen ei välttämättä itse kykene tajuamaan tilannetta, joten läheisten on syytä olla valppaina.

Tasapaino lähtee

Mikäli ei ole juonut viiniä pari lasia liikaa, terveen ihmisen pitäisi pysyä pystyssä ja kävellä suorassa. Äkkinäinen kompurointi, askeleiden viettäminen sivuun tai huimaus täytyy ottaa vakavasti. Tilanteeseen saattaa liittyä myös pahoinvointia ja oksentelua.

Lähteet: RD.com, Käypä hoito

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu alta.

25:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.