Mainos

Kytkykauppa 3G:llä tulossa sallituksi

Kytkykauppa kolmannen sukupolven eli ns. 3G-matkapuhelinten liittymien yhteydessä tulee mahdolliseksi. Tarkoituksena on edistää kolmannen sukupolven ja muiden uutta tekniikkaa hyödyntävien matkapuhelinten käyttöönottoa Suomessa. Hallitus antaa perjantaina eduskunnalle kytkykaupan kiellon lieventämistä merkitsevän esityksen viestintämarkkinalain muuttamisesta.

Nykyisin kytkykauppa on kielletty. Käytännössä kytkykaupassa asiakas saa puhelimen suhteellisen halvalla. Samalla hän kuitenkin sitoutuu puhelinoperaattorin palveluksiin pitkäksikin aikaa. Monissa Euroopan maissa kytkykauppa on sallittu kauppamuoto. Suomessa sitä on vierastettu etenkin kilpailusyistä. EU-maista kytkykauppa on Suomen lisäksi kielletty vain Italiassa.

Uusissakin määräyksissä pyritään suojaamaan kuluttajaa. Uudistettavan lain mukaan kuluttajaa ei saisi sitoa kahta vuotta pidempään liittymäsopimukseen.

Matkapuhelinoperaattori voisi esityksen mukaan estää toisen teleyrityksen liittymän käytön kytkykaupassa tarjotussa matkapuhelimessa. Eston tulee olla kuluttajan pyynnöstä purettavissa maksutta, kun liittymäsopimus päättyy. Viimeistään tämä tulee tehdä kahden vuoden kuluttua liittymäsopimuksen tekemisestä.

Lainmuutoksen jälkeenkin kytkykauppakielto koskee edelleen matkapuhelimia ja liittymiä, joita voidaan käyttää vain GSM-verkossa. Tätä uudempaa tekniikkaa hyödyntävien matkapuhelinten kaupassa määräyksistä tulee siten selvästi nykyistä väljemmät.

Esityksen tarkoituksena on edistää tietoyhteiskunnan kehitystä nykyistä paremmin tukevien matkaviestinverkkojen käyttöönottoa. Esityksen perustelujen mukaan muissa valtioissa kytkykaupasta saatujen kokemusten perusteella vaikuttaa siltä, että kytkykauppa edistää ennen kaikkea kehittyneiden ja kalliiden matkapuhelinten käyttöönottoa. Tämä vaikutus on näkynyt etenkin silloin, kun kytkykaupan lisäetuus on tietty alennus puhelimen hinnassa.

Muutos ei ole pysyvä. Ainakin aluksi sen on määrä olla voimassa kolme vuotta. Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.) on jo aiemmin ilmoittanut, että hän kannattaa kytkykaupan sallimista 3G-kaupoissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.