Mainos

Kysely: Vanhemmat eivät huolehdi lastensa hampaiden hoidosta

Lasten hampaiden hoito näyttää usein jäävän heidän omalle kontolleen. Tänään julkaistuun kyselyyn vastanneista vanhemmista vain puolet sanoi vahtivansa lasten hampaiden harjausta.

Lisäksi vain noin puolet lapsista harjaa hampaansa kahdesti päivässä, vaikka se on suositus. Lehtori Erja Nuutinen Metropolia ammattikorkeakoulun suun- ja terveydenhuollon koulutusohjelmasta kertoo, että lasten hampaiden harjauskerrat ovat viime vuosina selvästi vähentyneet.

- Jotenkin tuntuu, että harjauskertojen vähentyminen on hyväksyttykin asia. Vanhemmat ovat tavallaan antaneet ymmärtää, että se määrä riittää ja josaain vaiheessa on todennäköisesti ohjattukin niin, Nuutinen sanoo.

Kyselyllä pyrittiin selvittämään syitä suomalaislasten romahtaneelle hammasterveydelle. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan suomalaislapset hoitavat hampaitaan kuudenneksi kehnoimmin, kun esimerkiksi ruotsalaiset ovat kärkisijoilla.

- Totuus on, että globaalisuosituksen mukaan hampaita pitäisi harjata kaksi kertaa päivässä. Vanhempien rooli lasten hampaiden harjauksessa on kaikkein tärkein ja he myös tiedostavat tämän, Nuutinen sanoo.

Vanhemmat pitivät harjauksen suurimpana esteenä laiskuutta, kiirettä ja rutiinien puutetta. Hammasterveyteen eniten vaikuttavina tekijöinä pidettiin sokeripitoisia juomia ja makeisia.

Kyselyyn vastasi tuhat vanhempaa. Colgaten teettämän tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö Cint.

(MTV3 - STT)

Katso Emilia Mölsän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.