Mainos

Kysely: Tonttipulaa torjutaan heikosti

Pakkolunastusta sekä korotettua kiinteistöveroa käytetään tonttipolitiikassa harvoin.

Kunnat käyttävät vain vähän tonttipolitiikan järeimpiä aseita. Pakkolunastuksiin on turvauduttu vain muutaman kerran kymmenen viime vuoden aikana, viimeksi Kajaanissa, ilmenee MTV:n uutisten kyselystä.

Pääkaupunkiseudun kuntien tonttipolitiikka on poikkeuksellisen ponnetonta ja tonttipula on jatkuvasti pahentunut.

MTV3 selvitti käyttävätkö kunnat kaikkia lain sallimia keinoja maan hankkimiseksi. Suomessa maapolitiikan lainsäädäntö on huippuluokkaa maailmassa. Järeimpiä keinoja ovat raakamaan pakkolunastus sekä korotettu kiinteistövero, jos tontille ei rakenneta määräajassa.

MTV3 kysyi 25 suurimmalta kunnalta sekä Helsingin kehyskunnilta, kuinka nämä keinot ovat käytössä. Korotettua kiinteistöveroa perii vain vajaa kolmasosa kunnista. Joka toisessa kunnassa ei ole edes valmiutta pakkolunastukseen.

Kuopion kaupungingeodeetti Jorma Pöyhiän mukaan halukkuus on riippuvainen, mitä puoluetta edustaa. Pöyhiän mukaan keskustapuolue on vähiten halukas lunastukseen.

Pääkaupunkiseudun kunnista vain Kerava on lämmennyt korotetulle kiinteistöverolle. Muiden maapolitiikka on pahimmillaan uudisrakentamisen jarruttelua.

Rovaniemen kaupungingeodeetti Taina Lehtinen kertoo, että Rovaniemen kaupunki on vuosien saatossa hankkinut runsaasti maata omistukseensa ja nimenomaan raakamaan hinnalla. Ja vasta sen jälkeen kaavoittanut sitä tonttimaaksi, jolloin tämä kaavoituksesta tuleva hyöty on tullut suoraan kaupungille.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.