Mainos

Kysely: Suomalaiset mielestään hyväosaisia

Kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää itseään pikemminkin hyvä- kuin huono-osaisina. Reilu viidennes mieltää itsensä huono-osaiseksi, käy ilmi sanomalehti Kalevan julkaisemasta kyselystä.

Hyvä- ja huono-osaisuuden kokeminen on pysynyt talouskasvusta huolimatta jotakuinkin ennallaan. Tätä selvitettiin pyytämällä vastaajia vertaamaan nykyistä tilannettaan viiden vuoden takaiseen. Vajaa viidennes tuolloin huono-osaisiin kuuluneista katsoo nyt olevansa hyväosaisia. Huono-osaisiin oli liukunut vain viisi prosenttia aiemmin hyväosaisista.

Hyväosaisuus yhdistyy pääkaupunkilaisuuteen, korkeaan koulutukseen, hyvään virka-asemaan ja hyviin tuloihin. Huono-osaisissa taas on työttömiä, ikääntyviä, vähän koulutettuja sekä alkutuotannon parissa työskenteleviä. Hyväosaisia löytyy erityisesti kokoomuksen kannattajista: heistä yhdeksän kymmenestä mieltää itsensä hyväosaiseksi. Vasemmistoliiton kannattajista näin ajattelee vajaa puolet.

Ihmisiä kadulla

Yksi erottava tekijä on kyselyn perusteella myös ikä. Alle 50-vuotiaista seitsemän kymmenestä pitää itseään hyväosaisina, kun sitä vanhemmilla osuus on 58 prosenttia. Eläkeläisistä 40 prosenttia katsoo olevansa ennemmin huono-osaisia. Suomen Gallup haastatteli tutkimusta varten toukokuun puolivälissä runsasta tuhatta yli 15-vuotiasta. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

(STT-Kaleva)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.