Mainos

Kysely: Ruotsi mieluisin kumppani Suomelle

Suomalaiset mielivät yhteistyöhän ensisijaisesti naapurimaiden kanssa.

Mieluisin kumppani on Ruotsi, jonka kanssa läheisimmät suhteet haluaa 46 prosenttia kansalaisista, kertoo Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä mielipidemittaus.

Venäjän kanssa kiinteimmät suhteet haluaa 16 prosenttia ja Saksan kanssa 13 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksen mukaan kansalaisten mielipiteiden jakautuminen noudattelee varsin tarkasti maamme suuraluejakoja. Selvästi eniten kiinteiden Ruotsi-suhteiden kannattajia on Länsi-Suomessa, jossa läntisen naapurimaan vaikutteet myös elävät voimakkaimpina.

Venäläisten kanssa puolestaan haluavat ensisijaisesti kumppanuutta itäsuomalaiset, ja pohjoissuomalaisten sydän sykkii vahvimmin Saksalle. Saksan kannattajia löytyy erityisesti alle 24-vuotiaista nuorista. Tätä vanhemmat ikäluokat puolestaan toivovat yhteistyökumppania mieluummin Ruotsista tai Venäjästä.

Puolueittain tarkasteltuna läntisen naapurimaamme kannatus on yleisintä vihreiden, keskustan ja Vasemmistoliiton leirissä ja vähäisintä sosialidemokraattien keskuudessa.

Saksalaismyönteisimmäksi puolueryhmittymäksi paljastuu kokoomus, ja Venäjä-yhteistyön puolesta liputtaa voimallisimmin SDP:n kannattajakunta.

Itäisen naapurimaan kumppanuuden arvostus on suurinta alemmissa tuloluokissa, kun taas Saksan ja Ruotsin kannattajien osuus lisääntyy tulojen kasvaessa.

Tutkimukseen haastateltiin 1027 15-79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.