Kysely: Homojen armeijapalvelulle ei estettä USA:ssa

Yhdysvaltain puolustusministeriön tekemän kyselyn mukaan avoimesti homoseksuaalien sotilaiden palvelu maan armeijassa ei aiheuttaisi ongelmia eikä romuttaisi armeijan moraalia.

Selvityksen tulokset esiteltiin kongressille tänään. Pentagonin selvitys kiihdyttää entisestään kiistaa siitä, pitäisikö 17 vuotta voimassa ollut älä kysy, älä kerro -käytäntö vihdoin haudata. Nykyään homoseksuaalien sotilaiden pitää vaieta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Republikaanit ovat edelleen vastahangassa. Heidän mielestään avoimesti homoseksuaalien sotilaiden armeijapalveluksen salliminen olisi virhe.

Republikaanisenaattori John McCain on jo ennakkoon sanonut, että tutkimus ei sinänsä riitä kiellon kumoamiseen, sillä hänen mukaansa koko selvityksen kysymyksenasettelu on ollut kyseenalainen. Siinä ei hänen mukaansa kysytä, pitäisikö nykyinen käytäntö romuttaa, vaan kuinka muutokseen pitäisi suhtautua.

- Joukoilla on ollut mahdollisuus sanoa sanottavansa, se oli selvityksen tarkoitus, painotti puolestaan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattien Carl Levin.

- He eivät tee päätöstä, mutta heillä on mielipiteensä ja juuri sitä kysyttiin.

Viivytystaktiikka käynnissä

Pentagonin tutkimus oli varsin laaja. Siinä lähetettiin noin 400 000 kyselylomaketta. Vastaus saatiin noin 115 000 aktiivipalveluksessa olevalta sotilaalta ja yli 44 000 sotilaan puolisolta. Lisäksi selvitystyön aikana pidettiin useita avoimia kysely- ja keskustelutilaisuuksia sotilastukikohdissa.

Valtaosa sotilaista oli avoimesti homoseksuaalien palvelun sallimisen kannalla ja lähes kaikki sanoivat, ettei homoseksuaalisuus tuo mukanaan ongelmia taisteluvalmiuteen tai muuhunkaan palvelukseen.

Selvityksen mukaan valtaosa uskonnollista ryhmistäkin kannattaa muutosta.

Myös amerikkalaisten enemmistö kannattaa avoimesti homoseksuaalien asepalveluksen sallimista. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan tällä kannalla on 58 prosenttia vastaajista ja vain 28 prosenttia vastustaa sitä.

Republikaanit haluavat viivyttää äänestystä ensi vuoden puolelle, jolloin republikaanienemmistö pääsee valtaan edustajainhuoneessa ja demokraateilla on suurempia vaikeuksia saada lakimuutos läpi. Kongressin kuulemiset aiheesta ovat vuorossa huomenna ja torstaina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat