Mainos

Kyproksen turkkilaiset uhkaavat yhdistyä Turkkiin

Kyproksen turkkilaisosa varoitti tänään voivansa yhdistyä Turkin kanssa, jos riita jäsenyysneuvotteluista EU:n kanssa pahenee. -Jos olemassaolomme (Kyproksen) saarella on uhattuna, emme epäröi yhdistyä kokonaan Turkin kanssa, kertoi kyproksenturkkilaisten ulkoministeri Taner Etkin Ankarassa.

Etkinin lausunto oli astetta jyrkempi kuin Turkin viimeaikaiset uhkaukset. Turkki on uhannut lähentää suhteitaan kyproksenturkkilaisiin, jos EU pitää kiinni aikeistaan käydä jäsenyysneuvotteluja Kyproksen kreikkalaisen hallituksen kanssa. EU aloitti tänään Brysselissä jäsenyysneuvottelut viiden Itä-Euroopan maan ja Kyproksen kanssa. Turkin ja kyproksenturkkilaisten edustajat puolestaan kokoontuivat heti Ankaraan keskustelemaan vastavedosta EU:n toimille.

Turkin edustaja kertoi neuvottelujen jälkeen, että Turkki ja kyproksenturkkilaiset ovat päättäneet perustaa yhteisen talousliiton. Liiton tarkoituksena on yhdenmukaistaa tullimenettelyä ja taata tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus, hän kertoi. Turkki syyttää EU:ta puolueellisuudesta, koska se on aloittanut neuvottelut Kyproksen kreikkalaishallituksen kanssa ja jättänyt Turkin laajentumisprosessin ulkopuolelle.

Kypros on ollut jakautuneena kahteen osaan sen jälkeen kun Turkki vuonna 1974 miehitti saaren pohjoisosan vastalauseena Kreikan tukemalle kyproksenkreikkalaisten vallankaappaukselle. Kyproksen pohjoisosaan vuonna 1983 perustetun valtion on tunnustanut vain Turkki.

Kyproksen hallituksen aikeet tuoda saarelle venäläisvalmisteisia ilmatorjuntaohjuksia huolestuttavat Turkkia. Venäjän presidentti Boris Jeltsin kertoi tänään maassa vierailevalle Kreikan puolustusministerille Akis Tsohatzopoulosille, että ohjukset toimitaan Kyprokselle aikataulun mukaisesti.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.