Mainos

Kymmeniä kuoli yhteenotoissa Afganistanissa

Kahden Afganistanin pohjoisosassa toimivan sotapäällikön joukot ovat ottaneet verisesti yhteen Badakhstanin maakunnassa, AIP-uutistoimisto raportoi. Uutinen tuli samaan aikaan kun pohjoisessa Mazar-i-Sharifin kaupungissa aloiteltiin YK:n valvonnassa kahden vaikutusvaltaisimman paikallisarmeijan aseriisuntaa.

AIP:n nimettömän viranomaislähteen mukaan Jamaat-e-Islami -ryhmittymän sotapäällikköjen keskinäisessä välienselvittelyssä on saanut surmansa yli 30 miestä ja puolensataa on haavoittunut.

Päälliköt Musaddiq ja Ziauddin riitautuivat verojen ja oopiumunikkosadon jaosta. Aseellinen kahakka alkoi torstaina Argoun alueella, Pakistanissa toimiva AIP kertoi.

Jamaat-e-Islami -ryhmän siviilijohtaja on Afganistanin entinen presidentti Burhanuddin Rabbani. Sotapäälliköiden kiistaa yritetään sovitella Kabulissa, ryhmän edustaja kertoi uutistoimisto DPA:n mukaan.

Aseriisunta suuri haaste

Suuri osa Afganistanista on edelleen paikallisten sotapäälliköiden joukkojen vallassa. Paikallisarmeijoiden arviolta 100 000-200 000 taistelijan riisuminen aseista on yksi Afganistanin keskushallinnon kiireisimpiä ja vaikeimpia haasteita.

Masar-i-Sharifissa on tarkoitus kerätä aseita apulaispuolustusministeri, uzbekkikenraali Abdul RashidDostamin ja tadzhikkikenraali Atta Mohammadin joukoilta. Molempien osapuolten on määrä riisua aseista tuhat miestä, YK:n edustaja David Singh kertoi AFP:lle. Aseiden keruu alkoi eilen.

Päälliköt pääsivät sopuun tulitauosta viime lokakuussa veristen yhteenottojen jälkeen. Atta Mohammad vakuutti miestensä tottelevan keskushallintoa, mutta varoitti tilanteen saattavan muuttua, jolleivat uudistukset etene.

-Jos tätä prosessia ei uloteta koko Afganistaniin, aseensa luovuttaneet sotilaat saattavat ottaa ne takaisin, hän totesi Mazar-I-Sharifissa AFP:n mukaan.

Aseriisunnan pilottihanke on toteutettu aiemmin kolmessa kaupungissa, Parwanissa, Gardezissa ja Kunduzissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.