Mainos

Kymmeniä kuoli mielenosoituksessa Egyptissä

Noin 4000 mellakkapoliisia ryntäsi sudanilaisten leiriin Kairossa. Kotimaansa levottomuuksia paenneet sudanilaismielenosoittajat vaativat pääsyä Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan.

Egyptin mellakkapoliisi hajotti eilen väkivaltaisesti sudanilaispakolaisten mielenosoituksen. Maan sisäministeriölähteiden mukaan 23 pakolaista kuoli, kun poliisi hajotti tuhansien pakolaisten mielenosoituksen Kairossa. Viranomaiset ovat vahvistaneet kymmenen kuolleen.

Lisäksi ainakin viitisenkymmentä sudanilaista ja 75 poliisia loukkaantui poliisien hajottaessa mielenosoitusta ja sitä seuranneessa pakokauhussa.

Kotimaansa levottomuuksia paenneet mielenosoittajat vaativat pääsyä Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan. Surkeissa oloissa elävät pakolaiset ovat järjestäneet mielenosoituksia YK:n rakennuksen edessä Kairossa jo kolmen kuukauden ajan.

Mielenosoittajat vaativat, että YK:n pakolaisjärjestö UNHCR lennättäisi heidät toiseen maahan. UNHCR on sanonut, ettei se ole mahdollista, mutta on luvannut tarjota sudanilaisille lisää apua.

- Olen syvästi järkyttynyt ja suruissani tämänaamuisista traagisista tapahtumista Kairossa. Tällaiselle väkivallalle ja henkien menetykselle ei ole mitään oikeutuksia. Tämä on kauhistuttava murhenäytelmä ja osanottomme menee kuolleiden ja loukkaantuneiden perheille, sanoi UNHCR:n johtaja Antonio Guterres Genevessä.

Kuolleiden joukossa myös lapsia

Silminnäkijöiden mukaan nelisentuhatta mellakkapoliisia ryntäsi varhain aamulla sudanilaisten leiriin kaupungin keskustan puistoon. Kun mielenosoittajat kieltäytyivät lähtemästä, poliisit yrittivät pakottaa heitä kepeillä ja pampuilla hakkaamalla sekä vesitykein ja kyynelkaasulla.

Osa sudanilaisista taisteli vastaan kepein sekä pulloja ja kiviä heittelemällä. Syntyneen kaaoksen jalkoihin jäi kymmeniä ihmisiä, etupäässä lapsia, naisia ja vanhuksia, kertovat silminnäkijät ja paikalla olleet toimittajat. Poliisit myös raahasivat väkisin ihmisiä busseihin. Tapahtumasta jäivät todistamaan lukuisat verilammikot.

Silminnäkijöiden mukaan kuolleiden joukossa oli nelivuotias pikkutyttö ja tiettävästi kolme muutakin lasta. Itkevät naiset etsivät ruumishuoneilta ja sairaaloista sekasorrossa kadonneita lapsiaan.

Sudan kutsui mielenosoittajat kotiin

Sudanin hallitus kutsui pakolaiset palaamaan kotiin verilöylystä kuultuaan.

- Mielenosoittajille on ovi avoinna kotiin palaamiseksi. Se on parempi kuin se, mille he altistuvat nyt. Pyydämme heitä palaamaan kotiin, sanoi tapahtumahetkellä Egyptissä vieraillut Sudanin ulkoministeri Ali Ahmed Kerti.

Suurin osa pakolaisista haluaa kuitenkin länsimaihin, lähinnä Yhdysvaltoihin, Kanadaan tai Australiaan.

- Useimmat sudanilaiset pakolaiset ovat kohdanneet Egyptissä väkivaltaa. Emme halua olla täällä enää, Wilsoniksi esittäytynyt mielenosoittaja sanoi.

Egyptissä on joidenkin arvioiden mukaan jopa kahdesta kolmeen miljoonaa sudanilaispakolaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 30.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.