Kymmenet kunnat laiminlyövät tuotevalvonnan

Monet kunnat ovat muun muassa talouskurimukseen vedoten laistaneet tuoteturvallisuuslain mukaisen valvonnan. Kuluttajaviraston tuoreessa selvityksessä löytyi useita kymmeniä kuntia, joissa ei ollut tehty lainkaan valvontatoimia kahteen vuoteen.

Kuluttajaviraston ylitarkastaja Pirjo Tomperi muistuttaa valvonnan tulleen nyt entistä tärkeämmäksi, kun EU:n sisämarkkinoiden myötä tavarat tulevat suoraan kaupan hyllyille ilman ennakkotarkastusta. Aiemminhan tuotteita tarkastettiin jo rajalla. Tästä huolimatta valvonta on käytännössä hyvinkin vähäistä.
-Tämähän on kuntalaisten turvaksi luotua toimintaa! Olemme yrittäneet tehdä valvonnan mahdollisimman helpoksi. Meiltä lähtee valmiita ohjekirjeitä ja jopa lomakkeita, joihin on vain laitettava rasti ruutuun sen mukaan, täyttääkö tuote vaatimukset vai ei, hän kertoo.

Kuluttajavirasto selvitti viime vuonna ensi kertaa valvonnan tasoa läänihallitusten kautta tehdyllä kyselyllä. Se koski vuosina 1995-96 tehtyä valvontaa. Kuluttajavirasto lähetti loppuvuodesta kirjeen 21 kunnalle ja kuntayhtymälle, jotka olivat kyselyn perusteella täysin laiminlyöneet valvonnan. Kuntien itsehallinnon vuoksi sillä ei ole mahdollisuuksia muutoin patistaa kuntia täyttämään lain velvoitteet.

Lisäksi kaikkia muitakin kuntia ja kuntayhtymiä on nyt muistutettu valvontatehtävän lakisääteisyydestä. Kuluttajavirasto ryhtyi selvittämään asiaa, kun tehtyjen tarkastusten määrä näytti kovin pieneltä. Tiedossa oli myös, että monet kunnat ovat supistaneet tarkoitukseen suunnattuja voimavaroja. Yleensä valvonnasta huolehtii käytännössä terveystarkastaja.

Tuotteiden tulva

Kuluttajaviraston tiedossa ei ole tapauksia, joissa valvonnan laiminlyönnin olisi voitu suoraan osoittaa aiheuttaneen onnettomuuksia kuluttajille. Tomperin mukaan koti- ja vapaa-ajan turmien suuri määrä kuitenkin herättää epäilyn, että kaupoissa on myös semmoisia tuotteita, jotka eivät täytä tuoteturvallisuuslain vaatimuksia. Tavara on vaikkapa vanhentumisen myötä saattanut menettää turvallisuusominaisuuksiaan. Esimerkiksi vuosikausia kaupan hyllyllä pyörineen tutin kumi on voinut haurastua, jolloin murenneesta tutista voi irrota paloja vauvan kurkkuun.

Tomperi muistuttaa, että valvonnassa on kyse paljosta muustakin kuin joka puolella maata samanlaisena kaupattavien tuotteiden seurannasta. Laki velvoittaa valvomaan myös kuluttajapalveluja. Esimerkiksi kunnan alueilla olevia leikkikenttiä ei valvo kukaan kunnan ulkopuolella. Lisää työtä tuottaa kiivaana käyvä tuotekehitys, joka lykkää koko ajan uusia tavaroita ja tuotteita markkinoille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat