Venäläisten lähtemisen jälkeiset satelliittikuvat Käärmesaarelta paljastavat tuhot – nyt venäläiset sotabloggarit selittävät vetäytymistä: "Järjetöntä puolustaa kiveä"

Maxarin julkaisemat satelliittikuvat paljastavat, että Käärmesaarelta vetäytyneet venäläisjoukot jättivät jälkeensä tuhoutuneita rakennuksia ja ajoneuvoja.

Ukraina katsoo Venäjän vetäytyneen saarelta massiivisen pommituskampanjan tuloksena. Venäjän kanta on toinen. Se väittää poistuneensa Käärmesaarelta hyväntahdon eleenä.

Iso-Britannian puolustusministeriö puolestaan arvioi, että Venäjä veti joukkonsa pois saarelta, koska siellä oleva varuskunta oli kovin eristyksissä ja altis Ukrainan hyökkäyksille.

– Ukraina hyökkäsi Venäjän varuskuntaa vastaan viime viikkojen aikana niin ohjuksilla kuin lennokeilla. Lisäksi Ukraina käytti meritorjuntaohjuksia laivoja vastaan, jotka yrittivät tuoda täydennyksiä saarelle, Britannian puolustusministeriö sanoo Twitterissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka venäläiset sotabloggarit ovat ajoittain myös kritisoineet Kremlin sotatoimia, niin valtaosa heistä antoi tukensa Käärmesaarelta vetäytymiselle, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Tämä ei sinällään ole yllätys, sillä useat sotabloggaajat ovat jo aiemmin vaatineet saarelta poistumista, koska näin voitaisiin heidän mukaansa säästää sotilaita ja kalustoa.

Kremlin tapaan sotabloggarit pääosin sivuuttivat Ukrainan tekemät iskut Käärmesaarelle. Jotkut sotabloggarit tosin myönsivät, ettei Venäjälle ole tarpeeksi voimia Ukrainan rannikkojoukkojen tuhoamiseen.

Yli 300 000 seuraajaa kerännyt nimimerkki Voenkor Kitten Z muotoili asian seuraavasti.

– Käärmesaarelta lähteminen oli järkevä päätös, mutta nyt monet puhuvat siitä tappiona ja perääntymisenä, Voenkor Kitten Z kirjoitti Telegramissa.

– Ei, tämä ei ole voitto, vaan oikeutettu perääntyminen. On järjetöntä puolustaa aluetta, joka ei ole edes maata, vaan kivi, hän jatkoi.

Liki 900 000 seuraajan Sladkov +-nimimerkki taasen totesi, että Venäjä kyllä saa Käärmesaaren haltuunsa, kun maan asevoimat hyökkäävät Odessaan.

Venäjä ei ole tehnyt Etelä-Ukrainassa suuria hyökkäyksiä pitkään aikaan. Sen sijaan Ukrainan vastahyökkäykset Etelä-Ukrainan Hersonin alueella ovat jossain määrin menestyneet.

– Menimme Käärmesaarelle kun halusimme ja lähdimme kun halusimme. Miksi pitää sotilaita tulen alla?, Sladkov + kirjoittaa.

Venäjän heti sodan alussa miehittämästä saaresta tuli kuuluisa, kun siellä olleet ukrainalaiset kieltäytyivät antautumasta.

Sodan alussa saarella olleet rajavartijat haistattelivat venäläisille, jotka radioitse ehdottivat antautumista.

– Venäläinen sotalaiva, painu v*****n, kuului ukrainalaisten vastaus.

Video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella 0:43
Ukraina on tehnyt Käärmesaarelle sodan aikana useita iskuja. Videolla saarelle hyökkää drone.

Lue myös:

    Uusimmat