Ensimmäinen sodan aikana Ukrainasta lähtenyt viljalaiva saapui Turkin aluevesille – MTV seurasi sotaa 2.8.

Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta – saako maa vallattua Hersonin takaisin itselleen? 16:39
Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta – saako maa vallattua Hersonin takaisin itselleen?

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Ensimmäinen viljakuljetus lähti viimein matkaan Odessan satamasta
  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.15: Näistä syistä Ukraina kohdistaa toimia Hersoniin

Ukraina on alkanut kohdistamaan toimia Hersoniin kahdesta syystä, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-insituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Ensimmäinen syy liittyy siihen, että Venäjä piti äskettäin kuukauden mittaisen joukkoja huoltavan ja täydentävän operatiivisen tauon.

Tuona aikana Käihkön mukaan ei nähty juurikaan etenemistä rintamalla.

Toinen syy on se, että heinäkuun aikana Ukraina sai käyttöönsä paljon mediassa esillä olleita Himars-raketinheitinjärjestelmiä sekä muita pitkän kantaman ohjusjärjestelmiä länsimaista.

– Näillä Ukraina on pystynyt tuhoamaan Venäjän ammusvarastoja ja komentokeskuksia ja se on vaikuttanut Venäjän kykyyn käyttää epäsuoraa tulta. Ukraina on myös varmasti katsonut edukseen suunnata etelään, sillä Venäjän joukot ovat olleet siellä heikommat kuin esimerkiksi idässä.

Miksi Venäjä ei ole edennyt viimeisen kuukauden aikana juuri ollenkaan? Katso Käihkön selitys asialle:

Miksi Venäjä ei ole viimeisen kuukauden aikana edennyt juuri yhtään? Asiantuntija kertoo 2:00

20.53: Ensimmäinen sodan aikana Ukrainasta lähtenyt viljalaiva saapui Turkin aluevesille

Ensimmäinen Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainasta lähtenyt viljalaiva saapui Turkin aluevesille lähelle Bosporinsalmea tiistai-iltana, kertoivat uutistoimisto AFP:n paikan päällä olleet toimittajat.

Sierra Leonen lipun alla purjehtiva Razoni-niminen alus lähti Odessasta maanantaina. Liki 200 metriä pitkän aluksen 26 000 tonnin maissilastin määränpää on Libanon.

19.40: Medvedevin tilillä parjattiin ex-neuvostotasavaltoja

Venäjän ex-presidentin Dmitri Medvedevin sosiaalisen median tilillä julkaistiin tiistaina päivitys, jossa Medvedev muun muassa kyseenalaisti Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden nykyisen itsenäisyyden. Medvedevin avustajan mukaan päivitys oli hakkerien tekemä.

Suositulla VKontakte -sivulla ilmestyneessä päivityksessä kutsuttiin Kazakstania "keinotekoiseksi valtioksi, joka on syyllistynyt kansanmurhaan venäläisväestöä vastaan".

Samoin Kaukasuksella sijaitsevaa Georgiaa ei tekstin mukaan ollut edes olemassa ennen kuin siitä tuli osa Venäjän imperiumia 1800-luvulla.

Viesti poistettiin pian sen julkaisemisen jälkeen. Medvedevin avustajan Oleg Osipovin mukaan VKontakte ja viranomaiset ovat jo aloittaneet hakkerin jäljittämisen.

18.50: Zelenskyi ja Stoltenberg keskustelivat sotilaallisesta tuesta Ukrainalle

Presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kävivät puhelinkeskustelun tänään sotilaallisesta tuesta Ukrainalle.

Lisäksi keskusteluja käytiin viljatoimituksista.

14.53: Venäjä määritteli Ukrainan Azovin rykmentin terroristijärjestöksi

Venäjän korkein oikeus määritteli tiistaina Ukrainan puolisotilaallisen yksikön Azovin rykmentin terroristijärjestöksi, kertoo STT.

Azovin rykmentti on entinen vapaaehtoispataljoona, joka liitettiin Ukrainan armeijaan.

Venäjän korkeimman oikeuden nyt tekemä linjaus tekee mahdolliseksi pitkät vankeusrangaistukset Azovin rykmentissä taistelleille, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Tuomioistuin päätti samalla kieltää Azovin rykmentin toiminnan Venäjän federaation alueella. Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan päätökset tulivat voimaan välittömästi.

Azovin rykmentin jäseniä jäi Venäjän vangeiksi sen jälkeen, kun Mariupolia pitkään puolustaneet ukrainalaisjoukot antautuivat

13.50: Ukrainan viljalaivaa odotetaan Istanbuliin puolenyön jälkeen

Ensimmäisen Ukrainasta sodan aikana lähteneen viljalaivan odotetaan pääsevän Istanbuliin puolenyön jälkeen, ilmoittivat Turkin viranomaiset.

Sierra Leonen lipun alla purjehtiva Razoni-niminen alus lähti Odessasta maanantaina. Liki 200 metriä pitkän aluksen 26 000 tonnin maissilastin määränpää on Libanon.

Laiva on kulkenut erityisesti raivatun käytävän läpi Mustanmeren miinoitetuilla vesillä.

Marine Traffic -verkkosivustolta ilmeni, että alus eteni tiistaina puoliltapäivin Bulgarian rannikon edustalla.

12.28: YK: yli 5000 siviiliä kuollut sodan aikana

YK raportoi, että sodan aikana Ukrainassa on kuollut 5327 siviiliä. Loukkaantuneita raportin mukaan on 7257.

Heinäkuussa siviiliuhreja kirjattiin 1455.

Uhreista suurin osa kuoli ilmaiskuissa ja pommituksissa.

12.12: Turkki odottaa viljakuljetusten jatkuvan päivittäin

Turkki odottaa yhden viljaa kuljettavan laivan lähtevän Ukrainan satamasta päivittäin niin kauan, kun sopimus on voimassa, kertoo Reuters.

Eilen lähtenyt Razoni-laiva kuljetti 26 527 tonnia maissia. Aluksen määränpää on Libanon.

Tänään aamulla Razoni oli Mustanmeren länsiosassa, Romanian rannikolla.

10.07: Ukrainan mukaan Venäjä jatkaa hyökkäystä Donetskissa

Ukrainan armeija tiedottaa, että Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiään Donetskin alueella, uutisoi CNN.

– Taistelut jatkuvat Bakhmutissa ja Zaitsevessa. Torjuimme hyökkäykset Jakovlivkan, Vershynan, Kodeman ja Travneven alueilla. Taistelut jatkuvat lähellä Piskya, Ukrainan armeijan pääesikunta kertoo. 

Ukraina kertoo, että koko itäisellä rintamalla on raportoitu voimakkaista pommituksista.

6.45:  Yhdysvallat sanoo Venäjän käyttävän Ukrainan suurinta ydinvoimalaa kilpenä

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä käyttää Ukrainan suurinta ydinvoimalaa "ydinkilpenä" sijoittamalla sinne joukkojaan. Tämä estää Ukrainaa vastaamasta tuleen, sillä vaarana voisi olla ydinonnettomuus, kertoo Reuters.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Washingtonin olevan "syvästi huolissaan" siitä, että Zaporizhzhian tehdas on nyt venäläinen sotilastukikohta, jota käytetään tulittamaan läheisiä ukrainalaisia joukkoja.

– Ukrainalaiset eivät tietenkään voi ampua takaisin, jottei ydinvoimalassa tapahtuisi hirvittävää onnettomuutta, Blinken sanoi.

Ukrainan varaulkoministeri Mykola Tochytskyi sanoi, että ydinkatastrofin estämiseksi tarvitaan voimakkaita yhteisiä toimia. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä sulkemaan ilmatilan Ukrainan ydinvoimaloiden yllä.

6.15: Yhdysvallat lähettää Ukrainalle lisää ammuksia raketinheittimiin ja tykistölle

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle yli puolen miljardin dollarin arvosta ammuksia raketinheittimiin ja tykistölle, kertoo Valkoisen talon edustaja John Kirby.

Ukraina saa lisää ammuksia muun muassa erittäin tehokkaina pidettyihin Himars-rakentinheitinjärjestelmiin.

Yhdysvallat on sitoutunut toimittamaan Ukrainalle sotilasapua yli kahdeksan miljardin dollarin arvosta sen jälkeen kun presidentti Joe Biden astui virkaansa.

5.30: Zelenskyi: Ensimmäinen viljalaiva ei vielä ole juhlan aihe

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi muistutti maanantaina, että ensimmäinen Ukrainan satamista sodan aikana lähtenyt viljakuljetus ei vielä anna aihetta juhlaan.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista vetää johtopäätöksiä tai ennustaa jotain. Odotetaan ja katsotaan, onko turvallisuus todella taattu, Zelenskyi sanoi.

Sodan ajan ensimmäinen viljan merikuljetus Ukrainasta pääsi lähtemään matkaan maanantaiaamuna Odessan satamasta kohti Libanonia.

23.29: Zelenskyi: Olen tyytyväinen ensimmäisestä viljalastista, mutta en luota Venäjään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo päivittäisessä videoviestissään olevansa tyytyväinen ensimmäisen viljalastin lähtöön Odessan satamasta, mutta sanoo samalla, ettei luota Venäjään.

– Meillä ei voi olla harhakuvitelmia siitä, että Venäjä yksinkertaisesti pidättäytyisi yrittämästä häiritä Ukrainan vientiä. Venäjä on jatkuvasti aiheuttanut nälänhätää Afrikan ja Aasian maissa, jotka perinteisesti ovat tuoneet merkittäviä määriä ukrainalaisia elintarvikkeita. Ja nyt – äärimmäisissä helleolosuhteissa, kuten tänä vuonna Euroopassa, hintakriisin ja tietynlaisen elintarvikepulan uhka on olemassa myös joissakin Euroopan maissa, Zelenskyi sanoo.

22.42: Ukraina kertoo estäneensä Venäjän etenemisyrityksiä Donetskissa

CNN:n mukaan Ukraina kertoo estäneensä venäläisjoukkojen etenemisyritykset kuluneen vuorokauden aikana Donetskissa. Ukrainan asevoimien yleisesikunta sanoo estäneensä Venäjän kulun Bahmutissa, Soledarissa, Vershynassa sekä Avdiivkassa.

18.55: Ranska lahjoittaa Ukrainalle liikkuvan DNA-laboratorion sotarikosten tutkintaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi tänään Ranskan lahjoittavan Ukrainaan liikkuvan DNA-laboratorion sotarikosten tutkintaa varten. Macronin mukaan Ranska tekee kaikkensa, jotta Venäjän tekemät sotarikokset eivät jää rankaisematta.

Uutisesta kertoi Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat