Ukrainan sodan tapahtumat 5. elokuuta

Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa" 3:04
Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 5. elokuuta.

  • IAEA varoittaa: Venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanne uhkaava
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Ensimmäinen viljakuljetus lähti viimein matkaan Odessan satamasta
  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lauantain 6. elokuuta seuranta löytyy täältä

23.29: Venäjä ja Ukraina syyttivät toisiaan ydinvoimalan tulittamisesta

Venäjä syytti perjantaina Ukrainan joukkoja Euroopan suurimman ydinvoimalan, Zaporizhzhjan, alueen tulittamisesta.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina syyllistyy "ydinterrorismiin".

– Ukrainan joukot tekivät kolme tykistöiskua  Zaporizhzhjan alueelle ja Energodarin kaupunkiin. Vaadimme kansainvälisiä organisaatioita tuomitsemaan Volodymyr Zelenskyin hallinnon toimet, jotka ovat ydinterrorismia, ministeriön lausunnossa sanottiin.

Ukrainan mukaan voimalaan iskivät venäläiset itse.

– Tänään miehittäjät loivat jälleen uuden erittäin vaarallisen tilanteen koko Euroopalle. He iskivät Zaporizhzhjan ydinvoimalaan kahdesti. Tällaisen kohteen tulittaminen on häpeämätön rikos, terroriteko, Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan myöhään perjantaina.

Venäjän on otettava vastuu siitä faktasta, että he ovat luoneet uhan ydinvoimalalle, presidentti jatkoi.

21.53: Putin ja Erdoğan sopivat venäläisen kaasun osittaisesta maksamisesta ruplissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat sopineet, että Turkki maksaa Venäjälle ruplina osittaisista kaasutoimituksista, kertoo CNN

Presidentit tapasivat tänään Venäjällä Sotšissa. 

– Puhumme siirtymisestä kansallisiin valuuttoihin, ja ensimmäisessä vaiheessa osa toimituksista maksetaan Venäjän ruplilla. Ja tämä todella on uusi vaihe, uusia mahdollisuuksia, myös raha- ja rahoitussuhteidemme kehittämiselle, Venäjän varapääministeri Alexander Novak kertoi toimittajille kokouksen jälkeen.

19.49: Ukraina arvioi toimittavansa 3-5 miljoonaa tonnia viljaa kuukaudessa nykyisellä sopimuksella

CNN:n mukaan Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi uskoo maan pystyvän purkamaan viljavarastojaan, jos Mustanmeren satamat toimivat vähintään puolella kapasiteetistaan.

– Jos alueen sotilaallinen tilanne on vakaa ja kaikki noudattavat sopimuksia, olen varma, että se on mahdollista, Solskyi sanoi.

14.10: Kolme viljakuljetuslaivaa lähtenyt Ukrainasta tänään

Kolme ukrainalaista viljaa kuljettavaa laivaa ovat päässeet lähtemään Ukrainan satamista, kertoi uutistoimisto AFP perjantaina.

YK ja Turkki neuvottelivat heinäkuussa sopimuksen Ukrainan ja maahan hyökänneen Venäjän kanssa ruokakuljetusten turvaamiseksi meritse.

Ukraina sanoi aiemmin tällä viikolla, että maassa on 16 laivaa lähtövalmiina. Perjantaina lähteneet laivat kantavat AFP:n mukaan 57  000 tonnia ukrainalaista viljaa.

Ukrainan ruokakuljetusten katkeaminen sodan vuoksi nosti ruoan hintaa voimakkaasti, mistä erityisesti köyhät maat ovat kärsineet.

Kolme laivaa on matkalla Turkkiin, Irlantiin ja Britanniaan.

13.48: Zelenskyi syyttää Amnesty Internationalia Venäjän valtionterrorin anteeksi antamisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi torstai-iltaisessa puheessaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin, joka kritisoi raportissaan Ukrainan asutuskeskuksiin sijoittamia sotilaskohteita.

Zelenskyin mielestä Amnesty yritti armahtaa "terroristivaltio" Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin.

Ihmisoikeusjärjestö vaati, että Ukraina noudattaa kansainvälistä oikeutta ja suojelee siviilejä.

9.41: Brittitiedustelu: Venäjä hyödyntää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa joukkojensa lepuuttamiseen

Brittitiedustelu: Venäjä hyödyntää ydinvoimalaa joukkojensa lepuuttamiseen

Venäjän joukkojen toimet Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella ovat todennäköisesti vaarantaneet voimalassa normaalisti suoritettavat turva- ja varotoimenpiteet

"Venäjä armeija on todennäköisesti käyttänyt laajempaa laitosaluetta, erityisesti viereistä Enerhodarin kaupunkia, joukkojen lepuuttamiseen. He käyttävät hyväkseen ydinvoimala- alueen suojastatusta vähentääkseen joukoilleen ja kalustolleen aiheutuvaa Ukrainan joukkojen hyökkäysten riskiä yön aikana", brittitiedustelu tiedottaa. 

Venäjän suunnitelmat voimalan suhteen ovat edelleen epäselvät. Venäjän joukot toimivat todennäköisesti ydinvoimalan läheisillä alueilla, Venäjä on käyttänyt alueella olevia tykistöyksiköitä hyökätäkseen Ukrainan Dnipro-joen itäisille alueille.

9.02 Venäjä on valmis keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa vankien vaihtamisesta 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo Venäjän olevan valmis keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa mahdollisesti vankien vaihtamisesta diplomaattisia väyliä pitkin. 

05.55: Turkki: Kolme viljakuljetuslaivaa purjehtii Ukrainasta perjantaina

Kolmen viljaa kuljettavan laivan on tarkoitus lähteä merille Ukrainan satamista perjantaina, Turkin puolustusministeri Hulusi Akar kertoi Turkin valtion uutistoimisto Anadolulle.

YK ja Turkki neuvottelivat heinäkuussa sopimuksen Ukrainan ja maahan hyökänneen Venäjän kanssa ruokakuljetusten turvaamiseksi meritse.

Ukraina sanoi aiemmin tällä viikolla, että maassa on 16 laivaa lähtövalmiina.

Ukrainan ruokakuljetusten katkeaminen sodan vuoksi nosti ruoan hintaa voimakkaasti mistä erityisesti köyhät maat ovat kärsineet.

Kolme laivaa ovat matkalla Turkkiin, Irlantiin ja Britanniaan. (STT, AFP)

05.41: Putinin ja Erdoganin määrä tavata tänään Venäjällä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin on määrä tavata tänään Venäjän Sotshissa, kertoo muun muassa Bloomberg.

Kremlin mukaan presidentit neuvottelevat Mustanmeren rannalla esimerkiksi ukrainalaisen viljan viennistä. Ensimmäinen viljalaiva pääsi lähtemään Odessan satamasta maanantaina.

Lisäksi presidentit keskustelevat Syyrian tilanteesta, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tiistaina venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan. (STT)

05.11: Zelenskyi syyttää Amnesty Internationalia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi torstai-iltaisessa puheessaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin, joka kritisoi raportissaan Ukrainan asutuskeskuksiin sijoittamia sotilaskohteita.

Zelenskyin mielestä Amnesty yritti armahtaa "terroristivaltio" Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin. (STT)

TORSTAIN UUTISIA SODASTA

15.43: Ainakin kahdeksan kuollut Venäjän iskussa bussipysäkille Itä-Ukrainan Toretskissa

Kahdeksan ihmistä on kuollut tänään Venäjän iskussa bussipysäkille Toretskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoo Donetskin alueen hallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenkon mukaan Venäjä käytti iskussa tykistötulta. Bussipysäkillä oli iskun aikaan suuri joukko ihmisiä, hän kertoo Telegram-viestissään.

12.02: Venäjä: Ukrainan ohjusiskut eivät ole osuneet Antonovskin siltaan

Venäjä väittää, että sen joukot ovat onnistuneet torjumaan ilmapuolustusjärjestelmällä Ukrainan tekemän toisen ohjusiskun Antonovskin sillalle, uutisoi uutiskanava CNN.

– Iskut eivät osuneet siltaan. Iskuyrityksiä oli, mutta ilmapuolustusjärjestelmä torjui ne, sanoi Venäjän sotilashallinnon apulaisjohtaja Kirill Stremousov maan uutistoimisto TASSille.

Stremousov väittää, että kaikki muu kerrottu on valetta.

Ukraina on iskenyt alueen siltoihin jo useiden viikkojen ajan tavoitteenaan katkaista venäläisten huoltotoimitukset Hersonissa.

CNN kirjoittaa, että TASSin mukaan liikenne Antonovskin sillalla päättyi kokonaan heinäkuun 27. päivänä.

Uutiskanavan mukaan viime viikolla Venäjän valtion tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa näytettiin venäläisjoukkojen kuljettavan ihmisiä Dnepr-joen yli väliaikaisilla ponttonilautoilla.

9.35: Brittitiedustelu: Venäjä yrittää piilottaa vaurioituneet sillat tutkakuvista Hersonissa

Venäjä on "lähes varmasti" sijoittanut kahden vaurioituneen sillan lähettyville tutkaheijastimia, toteaa Iso-Britannian puolustusministeriö.

Tutkaheijastimien tarkoituksena on brittiministeriön arvion mukaan piilottaa silta tutkakuvilta ja mahdollisesti myös ohjusiskuilta.

– Tämä osoittaa, että Venäjä kokee länsimaiden toimittamien tarkkojen ja pitkälle ampuvien asejärjestelmien olevan uhka, Britannia katsoo.

Yhdysvaltojen Ukrainalle antamat HIMARS-raketinheittimet ovat ukrainalaistietojen mukaan tuhonneet kymmeniä ammusvarastoja ja komentokeskuksia.

Vaurioituneet sillat ylittävät Dnepr-joen Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, jossa Ukraina on viime kuukausina saavuttanut ainakin pientä menestystä vastahyökkäyksillään.

8.12: Ukraina tukeutuu Kiinaan sodan lopettamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti kiinalaisen South China Morning Post -lehden (SCMP) haastattelussa Kiinaa käyttämään sen poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa Venäjää kohtaan, jotta sota saataisiin loppumaan. Asiasta uutisoi Reuters.

– Kiina on erittäin voimakas valtio ja sillä on voimakas talous... Joten (se) voi vaikuttaa poliittisesti ja taloudellisesti Venäjään. Kiina on (myös) YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, Zelenskyi oli sanonut haastattelussa.

5.55: Ukraina: Venäjä pyrkii hyökkäämään Zelenskyin synnyinkaupunkiin

Ukraina väittää, että Venäjä on alkanut muodostaa iskujoukkoja, joilla se voisi iskeä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin synnyinkaupunkiin Kryvyi Rihiin. 

Kryvyi Rih sijaitsee Ukrainan keskiosassa, Mykolajavista noin 180 kilometriä koilliseen. Kaupunki on lähinnä tunnettu kaivos- ja teollisuustoiminnasta.

Asiasta kertoo Reuters.

5.14: YK perustaa tiedonhankintaryhmän tutkimaan Olevnikan vankilaiskua

YK:n pääsihteeri António Guterres ilmoitti, että YK pyrkii perustamaan tiedonhankintaryhmän tutkimaan ukrainalaiseen pidätyskeskukseen tehtyä hyökkäystä, kertoo CNN.

Guterres lisäsi, että kyseessä oleva tiedonhankintaoperaatio ei kuitenkaan tekisi rikostutkintaa.

Guterreksen mukaan niin Ukraina kuin Venäjäkin ovat pyytäneen hyökkäyksen tutkintaa.

Venäjä on aiemmin kutsunut YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean asiantuntijoita suorittamaan "objektiivisen tutkimuksen".

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea kuitenkin kertoi, ettei komitean "pääsyvaatimuksia" ole hyväksytty.

Keskiviikko 3.8.

20.15: Ukrainan ilmavoimien edustaja: Venäjän joukot eivät selviä Ukrainan joukkojen arvaamattomuudesta

Ukrainan ilmavoimien ylikersantti Kostiantyn Stanislav Zhukin mukaan Venäjän joukot "eivät pysty selviytymään" Ukrainan joukkojen "arvaamattomuudesta". Asiasta uutisoi Business Insider.

Zhuk kuvailee venäläisten toimivan suunitelman mukaan ja noudattavan käskyjä. Zhukin mukaan venäläisten "nuoremmilta komentajilta ja aliupseereilta puuttuvat älykkäät aloitteet". 

Keskiviikon seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat